Back

Med samtidskunst skal byen bygges!

“Dette handler ikke bare om et kunstsenter, men om å bygge en by”, sier Rikke Komissar, som har vært ansatt som direktør for Akershus Kunstsenter siden 2008.

Direktør Rikke Komissar

“En by trenger bredde i profilen. Det er ikke lenger nok med skole, barnehager, helsetilbud og kollektive transportmidler. Innbyggerne krever mer, og kultur er noe de aller fleste setter høyt på prioriteringslisten”, forteller den engasjerte lederen, som i over åtte år har jobbet målrettet for å få forent både administrasjon og politikere i Skedsmo og Akershus. I februar sa fylkespolitikerne sitt enstemmige ja til å bygge det nye kunstsenteret i Lillestrøm, og med dette kan kommunen igangsette sitt ”kulturkvartal”.

“Kultur vekker nysgjerrigheten og skaper et rom der vi kan være sammen omkring noe annet enn det å konsumere”, forteller Komissar. “Jeg tror på møteplasser på tvers av generasjoner, kjønn og etnisitet. Hos oss skal det være mulig å sitte i timesvis og lese, om det er det man vil. Eller ta med familien en lørdags formiddag, for å se kunst, ta en kaffe eller bringe barna på morsomme aktiviteter. Formidling, opplevelse og samvær vil være stikkord. Vi vil også være et sted som legger til rette for debatter, foredrag, boklanseringer og for frivillige lag som kan bruke oss som en treffarena”.

Komissar bobler over av entusiasme. Hun stiler mot et kunstsenter med høy internasjonal og nasjonal anerkjennelse. Vi vil selvsagt vise flest norske kunstnere, men med et nytt bygg tilrettelagt for vår drift er det duket for større utstillinger. Det nye bygget vil garantert vekke oppsikt, både lokalt og ute i verden.

Illustrasjon av uteområde – ved Marco Boella Haugen (Zohar Arkitekter)

Hun forteller om et vellykket samarbeid med arkitektene Haugen/Zohar, og at målet har vært å få tegnet et bygg som gjenspeiler kunstsenterets identitet. Vi vil vise at vi er unge og innovative. Det synes jeg arkitektene har klart, og med den omkransede parken som i seg selv inviterer til både aktivitet og kontemplasjon, vil Lillestrøm by heves betraktelig.

“Tenk på alle som kommer ut av togstasjonen eller bussterminalen, og møter et helhetlig kulturkvartal der ny og gammel arkitektur forenes med park! Hva mer kan en ønske seg?”, spør kunstsenterdirektøren, som er overbevist om at Skedsmo og Lillestrøm blir fremtidens region. Plasseringen er unik. 10 minutter til Oslo og 10 minutter til Gardermoen er virkelig et pluss. At togene i tillegg går så ofte, gjør at Lillestrøm er mer sentralt enn folk aner.

“Med kino, kulturhus, teater, kunstsenter, små nisjebutikker, koselige gater og kafeer & restauranter stiller Lillestrøm sterkt i konkurransen mot kjøpesentrene, påpeker Komissar. – Personlig kan jeg ikke fordra kjøpesenteret som konsept. Det er praktisk, men jeg føler en tomhet etterpå. Som om jeg har sløst bort tiden. Når jeg derimot rusler i en koselig by eller bydel, og i tillegg kan fyke innom en kulturopplevelse, blir jeg glad. Det handler om lys, luft og samspillet mellom mennesket og byen”.

Illustrasjon av foaje – ved Marco Boella Haugen (Zohar Arkitekter)

“Noen bestiger fjelltopper. Andre går på taket på Operaen, eller reiser til København for å få med seg en utstilling på Louisianna kunstmuseum. – Jeg vil at folk skal legge turen til Akershus Kunstsenter for å nyte utsikten fra takterrassen, og for å se siste nytt på kunstfronten, avslutter den travle direktøren før hun haster inn på kontoret igjen. For å skape morgendagens kunstsenter i Lillestrøm”.