Back

Lager solduk for skygge og strøm

Nystartede Tarpon Solar tilbyr solskjerming og solceller i en og samme duk. Solduken er særlig godt egnet der tradisjonelle solceller ikke er optimale.

Den lette vekten gjør at Tarpon solar-duken også kan brukes på avsidesliggende områder. Som et demonstrasjonsprosjekt har selskapet laget en industrihall med solcelleduk. Industrihallen er satt opp i testparken til Glava Energy Center, som en av innovasjonsleveransene i ecoINSIDE-prosjektet. Soldukgründerne er også tatt opp som partnerbedrift i Solenergiklyngen.

Daglig leder Marianne Hernes med den aller første prototypen av Tarpon Solars solenergiseil. Foto: Kjell Hernes

Mange bruksområder
Selskapet tre ansatte – produktutvikler Marius Borg-Heggedal, daglig leder Marianne Hernes og økonomiansvarlig Tor Egil Holmsen – ser et stort marked for produktserien sin, ikke minst i utlandet. De har allerede vært i kontakt med flere hjelpeorganisasjoner, med tanke om å lage telt som kan gi flyktninger solskjerming og strøm.
Solcelleduker kan brukes av uteserveringssteder, til hageseil eller som stand-telt, som gjerne har behov for lading av mobiltelefoner og nettbrett. Solcelleduker egner seg også til elbil-garasjer, som bassengdekke, til gågater og skip.
– Det bare fantasien som setter grenser for markedsmulighetene, mener Hernes.

Produktutvikling
Tarpon Solar har som mål å utviklet et eget system for storskalaproduksjon, som kombinerer tynnfilmbasert solcelleteknologi og komposittstøping av duk, i en helautomatisert prosess.
Å lage den optimale kombinasjonen av duk, lim og solceller er et kontinuerlig arbeid. Gründerne jobber nå med tre prototyper, som benytter ulike solceller:
• Krystallinske solceller som kan gi ca 165 W/m2 (ganske stive)
• CIGS solceller på ca 100 W/m2 (kan rulles sammen)
• Organiske solceller som yter ca 15 W/m2 (bøyelige)
Erik Marstein som leder det norsk forskningssenteret for solcelleteknologi hos IFE, bistått gründerne med testing. Han synes Tarpon Solar har et spennende produkt som kan utnytte solenergi der det er vanskelig å benytte tradisjonelle solcellepaneler.
– Duken er fleksibel og kan brukes på mange forskjellige måter, sier Marstein.

Produktutvikler Marius Borg-Heggedal viser fram industriteltet som Tarpon Solar har satt opp for testing i Glava Energy Center. Foto: Tarpon Solar

Søker støtte
Etableringsfasen for en nyskapende produksjonsbedrift er preget av store utgifter og beskjedne inntekter. Gründerbedriften, som har sitt produksjonslokale i Aurskog næringspark, har fått et kjærkomment bidrag på 200.000 kroner i støtte fra Sparebankenes Næringsfond i Aurskog-Høland.
I tillegg har gründerne fått 100.000 kroner i markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge – der de i neste omgang håper å få kommersialiseringstilskudd.
– Vi søker også om å komme inn under SkatteFUNN-ordningen, forteller Marianne Hernes som har hatt fått god bistand fra Solenergiklyngen til å finne frem i de offentlige støtteordningene.

Gründerne jobber også med ingeniørselskapet Tarpon AS, som konstruerer og prosjekterer store utetak av fleksible duker til næring og privat. Selskapet skal blant annet levere Norges aller største utetak på hele 2.000 kvadratmeter til Petter Olsens gårds- og hotellkompleks i Hvidsten.