Back

Viste statsministeren smart solskjerming

Solskjermingsgründer Erik Rønneberg viste fram Sunphade-teknologien til statsminister Erna Solberg, da hun besøkte startup-bedrifter hos Kjeller Innovasjon.

Erik Rønneberg satte pris på å få møte en lyttende og interessert Erna Solberg.

Statsministeren fikk møte sju, spennende startup-selskaper, under sitt teknologi-besøk hos inkubatoren i Forskningsparken på Kjeller.

Erik Rønneberg var en av de heldige som fikk en en-til-en-samtale med Solberg. Han fikk også anledning til å vise henne hvordan et intelligent vindu med fargeskiftende glass kan stenge varme ute.

– Ikke noe for Bergen, med andre ord, fleipet Erna Solberg.

– Å, jo da. Etter årets sommer skal du ikke være så skråsikker, kontret Rønneberg.

Med en lommelykt viste han hvordan det gulfargede glasset straks ble mørkere, der det ble truffet av lysstrålen. Og det beste med denne teknologien – forklarte han – er at den gir passiv solregulering til en tiendedel av kostnaden for eksisterende løsninger, både i nye og eksisterende vinduer.

Administrerende direktør i Kjeller Innovasjon, Ralph W. Bernstein var vert da statsminister Erna Solberg fikk møte startupselskaper i Forskningsparken på Kjeller.

Full av gründer-gener
Rønneberg har drevet egne firmaer i 15 år. Han har også jobber to år i Kjeller Innovasjon. Sin nyeste satsing – Sunphade – så dagens lys 1. januar i år.

Sunphade er en IFE-startup som benytter materialteknologi fra solenergiforskningen ved instituttet. Forretningsideen er basert på en folie med yttrium-hydrid, og kan enklest sammenlignes med selvregulerende solbriller med fargeskiftende glass.

– Dette materialet er i utgangspunktet gjennomsiktig. Når det blir utsatt for lys, blir glasset mørkere og mindre gjennomsiktig. Brukt på vindusglass vil det redusere behovet for aircondition, noe som er særlig aktuelt i varmere strøk ute i verden, påpeker han.

Ønsker seg en «energi-svamp»
Sunphade-folien absorberer mye av varmen i solstrålene og reflekterer den ut igjen.
– Drømmescenariet er å finne en eller annen måte å veksle ut og anvende denne energien, sier han.

Rønneberg forteller at produktutviklingen fortsatt er i en tidlig fase. Foreløpig har han bare fått testet teknologien på en flate som måler 50×50 cm.
– Neste trinn blir å oppskalere. Jeg jobber med å få på plass et pilotprosjekt for det, forteller han.