Back

Klare for internasjonal oppskalering

Ivana Milosevic, Vladimir Jovanovic og Frode Bjørnevik drømmer om å flytte inn i toppetasjen i Portalen, hos Kristian Uvaag Tufte i ScaleUp Lillestrøm.

Ivana Milosevic, Vladimir Jovanovic og Frode Bjørnevik har vært på omvisning hos ScaleUp Lillestrøm, sammen med daglig leder Kristin Uvaag Tufte.

De tre gründerne er alle vekstgründere som kvalifiserer for å være en del av Lillestrøms nye internasjonale veksthus. Her er det spesielt tilrettelagt for gründere som sikter mot et internasjonalt marked og innovative bedrifter som er i ferd med å vokse internasjonalt. Leietakerne kan velge mellom «Eget kontor», «Fast plass» eller «Flexi-plass».

Kristin Uvaag Tufte som er daglig leder i ScaleUp Lillestrøm forteller om gode erfaringer med over 80 oppstartsbedriftene som har etablert seg i gründerfellesskapet i Business Lillestrøm i løpet av de siste 4 årene. Nå gleder hun seg til å åpne dørene til nok et gründerhus.

– ScaleUp Lillestrøm er det neste steget i Kunnskapsbyens satsing på gründere. Denne gangen har vi fokus på viderekomne gründerbedrifter med ambisjoner om internasjonale gjennombrudd.

Har stor pågang
Tre vekstgründere, to innovasjonsbedrifter og en investor er allerede på vei inn i ScaleUp Lillestrøm. I tillegg har hun også dialog med en rekke selskapsutviklere og etablerte selskaper som vil internasjonalisere virksomheten sin.

Daniel Ras-Vidal og Kristin Uvaag Tufte har ambisjoner om å gjøre ScaleUp Lillestrøm til et dynamisk miljø for vekst og næringsutvikling.

Kunnskapsbyen Lillestrøm har inngått fem års leieavtale med gårdeieren, Obos Eiendom. Etter noen hektiske uker med maling og innredning av lokalene er det endelig klart for innflytting i åttende etasje i Portalen. Kunnskapsbyens direktør Daniel Ras-Vidal er strålende fornøyd med de attraktive lokalene, bare et steinkast fra Lillestrøm stasjon.

– Dette blir et senter for kunnskapsintensive bedrifter med internasjonale vekstambisjoner, og en arena for samspill med etablert næringsliv, investorer og kunnskaps- og innovasjonsmiljøene. Vi vil skape et dynamisk miljø som blir en motor for vekst og næringsutvikling i Lillestrømregionen, sier han.

Ser muligheter utover Norge
Ivana Milosevic og Vladimir Jovanovic i teknologikonsulentselskapet Synmartec gleder seg til å komme i gang i de nye lokalene. De flyttet fra Serbia til Lillestrøm med selskapet sitt, og har blant annet har utviklet et konsept som vil gjøre hverdagen enklere for restauranter. De har allerede vært i USA for å opprette kundekontakter der.

Tidligere eiendomsmegler Frode Bjørnevik fra Kløfta, nå bosatt på Løvenstad, har skapt boligappen Mahoom «for alle som elsker bolig og interiør». Han beskriver tjenesten som et digitalt hjem for boligen din, der du har full oversikt og kan hente inspirasjonen til å skape drømmehjemmet.

De moderne lokalene til ScaleUp Lillestrøm har varme farger og skal være et sted der folk trives.

Begge gründerselskapene har fått god hjelp av veilederne i Etableringstjenesten, som også har gitt dem gratiskontor hos Business Lillestrøm i tre måneder. Mahoom har også fått bistand av inkubatorprogrammet hos TheFactory i Oslo, mens Synmartec har vært igjennom akseleratorprogrammet hos Founder Institute i Oslo.

Krever hardt arbeid
Hos ScaleUp Lillestrøm vil oppstartsbedriftene også få bistand fra Kjeller Innovasjon, som stiller opp med inkubatortjenester, erfarne forretningsutviklere og mentorer – og tilgang på et stort nettverk.

– Vi kan legge til rette og gi hjelp og støtte, men det er helt avgjørende at gründeren selv sitter i førersetet – og tar skrittene selv, påpeker Kristin Uvaag Tufte.

Hun mener Synmartec og Mahoom er gode eksempler på selskaper som har tatt et solid grep om sin egen utvikling.

Kristin Uvaag Tufte viste Vladimir Jovanovic og Ivana Milosevic de flotte møtefasilitetene som er tilgjengelige i første etasje i Portalen.

– Det er mye hard jobbing som ligger bak, hvis du skal lykkes som gründer. Dessverre er det bare et fåtall som klarer det, sier hun.

De aller fleste som forsøker å starte egen virksomhet kommer til kort. Kun én av fire norske gründere lykkes med å etablere en levedyktig virksomhet. Innovasjon Norge oppgir følgende årsaker til at gründere mislykkes:

  • Ikke behov i markedet (42 prosent)
  • Gikk tom for penger (29 prosent)
  • Ikke godt nok management (23 prosent)

Sterke støttespillere med på laget
Leietakerne hos ScaleUp Lillestrøm vil også nyte godt av Kjeller Innovasjon sine inkubatortjenester og Eteblerertjenestens tilbud. Lokale bedrifter stiller også som sentrale bidragsytere. Både LillestrømBanken og SLM Revisjon har inngått fireårige avtaler som samarbeidspartnere.

Det nye vekstsenteret har fått prosjektfinansiering av Akershus Fylkeskommune og Skedsmo kommune.

Se video om ScaleUp Lillestrøm:

Filmen er laget av Digitalmediagroup