Back

En StartUp festival for bedre gründerkår

Ida Lindtveit Røse, Alfred Bjørlo og Vegard Wennesland er enige om at Norge trenger gründere som tørr å satse for å skape morgendagens arbeidsplasser. Men de ser høyst ulikt på hva som må gjøres med skatter, reguleringer og rammebetingelse for å utløse en slik satsing – her til lands.

Årets StartUp festival trakk fullt hus – og vel så det – da gründerne fikk møte sentrale politikere fra regjeringen, Stortinget, fylke og kommuner.

Deltakerne satte pris på å oppleve en direktelinje mellom gründere og rikspolitikere, i samme rom.
Fylkesråd for næring i Akershus, Ida Lindtveit Røse, benyttet anledningen til å arrangere speed-dating med gründere, banker og støttespillere for startupsatsingen på Romerike. Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo fortalte om hovedtrekkene i den foreslåtte tiltakspakken i Venstres ferske gründermelding.

Trenger politisk drahjelp

Inger-Lise M. Nøstvik, daglig leder i Kunnskapsbyen Lillestrøm, fortalte om nåsituasjonen og orienterte om de nye grepene som er tatt for å sette fart på den lokale gründerveksten – ikke minst gjennom etableringen av et investornettverk.

Aurskog-Hølands ordfører Roger Evjen, som leder av Samarbeidsrådet for Nedre Romerike, anmodet rikspolitikerne om at de ikke må glemme nærområdet rundt hovedstaden når de næringspolitiske virkemidlene utformes.

Banksjef Siri Berggreen i Romerike Sparebank oppfordret rikspolitikerne til å skape bedre vilkår med risikoavlastning for investeringer i gründerbedrifter.

Klar tale fra gründerne

Henrik Holum, gründer og CEO i Bspoke, fortalte om morsomme oppturer og svært krevende nedturer. Det er ingen dans på roser å være grunder. I motgang kan det bli tunge dager – også på det personlige plan.

Anders Rodem, teknologigründer, AI-student og CEO for Junior Consulting skulle ønske Norge hadde like gode rammevilkår som i Sverige og USA. Han har lykkes med flere gründerselskap, blant annet ved å reise ut av Norge for å etablere næring i mer gründervennlige land som Sverige og USA.

Ida Lindtveit Røse, Alfred Bjørlo og statssekretær i Næringsdepartementet, Vegard Wennesland, delte seg langs det tradisjonelle politiske skillelinjene i synet på hva som må gjøres med skatter, reguleringer og rammebetingelse for å skape et godt økosystem for norske gründere.

Én ting var de likevel enige om. Norge må få på plass permisjonsrettigheter som kan imøtekomme gründermødres reelle, økonomiske behov.

Se bildene fra festivalens åpningsarrangement her: