Back

– Vi trenger Kjeller som vekstmotor

Utbygging av Kjeller flyplass

Kunnskapsbyens Inger-Lise M. Nøstvik og Harald Ryen i Lillestrøm Næringsråd ser et enormt bolig- og næringspotensial i en utbygging av Kjeller flyplass.

– Kjeller flyplass er det nærmeste vi kommer et kinderegg for utvikling av et grønt og urbant bolig- og næringsområde på Romerike.

Det sier daglig leder i Kunnskapsbyen, Inger-Lise M. Nøstvik. Styreleder Harald Ryen i Lillestrøm Næringsråd påpeker at kommunepolitikerne i Lillestrøm nå har fått et forslag fra administrasjonen om å si ja til å starte planleggingen av en helt ny bydel på Kjeller uten operativ flystripe.

– Her kan vi skape en helt ny og attraktivt bydel, tilrettelagt for nye arbeidsplasser og boliger for fremtidige generasjoner. Flyplassområdet har en fantastisk sentral beliggenhet, er allerede delvis bebygd i dag og har tilstrekkelig med areal til også å kunne ta imot større næringsaktører, sier Ryen.

Nøstvik og Ryen ser for seg en grønn bydel med nye boliger og et mylder av arbeidsplasser.

Senter for et innovasjonsdistrikt

Dette passer som hånd i hanske med Kunnskapsbyens pågående arbeid med å lage et innovasjonsdistrikt, for å styrke skaperkraften og etablere nye arbeidsplasser.

– Vi har samlet et partnerskap med 20 partnere fra næringsliv, bank, eiendom, akademia, forskning og kommuner som skal arbeide sammen for å legge et fundament  for å realisere dette innovasjonsdistriktet, forteller Nøstvik.

Innovasjon og næringsutvikling i et innovasjonsdistrikt skjer blant annet ved at mennesker møtes og utvikler nye ideer – i det hun gjerne kaller «slumpetreff».

– Ved å rive gjerdene rundt flyplassen kan vi skape et område som forbinder dagens næringsliv og forskningsinstitusjoner med det fremoverlente næringslivet rundt. Flere av de største bedriftene i Lillestrøm ligger i dag på Kjeller, med over 2000 ansatte, påpeker hun.

Menon har i en av sine rapporter påpekt at alle områdene som Kjeller-miljøet har sterk kompetanse på, vil utgjøre mulighetsrom som det kan bygges høyproduktivt næringsliv på.

Trenger alle gode innspill

Det er utarbeidet et godt faglig grunnlag. Den videre planprosessen skal baseres på åpenhet, innsyn og involvering. En bærekraftig utvikling av Kjeller må balansere ulike hensyn og behov.

– Lillestrøms folkevalgte har fått en helt unik mulighet som også kan åpne for etablering av virkelig store selskaper. Området omfatter et næringsareal på 200.000 kvadratmeter. Det  tilsvarer 28 fotballbaner.

Med Kjeller-utbyggingen kan Lillestrøm gå i bresjen for ny verdiskaping i hele regionen, påpeker de to næringslivstoppene.