Back

Zymia kåret til årets gründeridé på Romerike

En jublende glad Amund Polden Arnesen gratuleres som vinner av Anette Gangnæs i Business Lillestræm.

Amund Polden Arnesen fra Lørenskog vant førsteprisen med oppstartsbedriften Zymia, som foredler norske proteinvekster til smaksrik menneskemat.

Han innrømmer at han var skikkelig nervøs før prisutdelingen.

– Hele prosessen har gått veldig kjapt. Jeg visste lite om konkurrentene. De viste seg å være veldig sterke, så jeg var veldig usikker, forteller han.

– Det kunne i hvert fall ikke vi  som satt i salen se noe til. Pitchen din satt jo som et skudd?

– Jeg har jobbet med formidling, så akkurat det var jeg ikke redd for. Jeg var mer usikker på om selve forretningsidéen var god nok, etter å ha hørt de to andre.

Publikum viste stor interesse for kåringsn av årets gründeridé på Romerike.

Ser gull i norske, gule erter

Gründeren vant førsteprisen som er på 50.000 kroner, fra Romerike sparebank. I tillegg fikk han et regnskapsprogram med gratis support, fra Sparebanken 1 Østlandet Forretningspartner.

– Hva skal pengene brukes til?

– Jeg er i ferd med å bygge et nytt dyrkekammer, med masse teknikk. Så pengene kommer som bestilt. Nå får jeg gjort det akkurat slik jeg hadde ønsket det, forteller han.

Spydspisssatsingen til Zymia er økologisk tempeh. Amund Polden Arnesen vil også bruke innovative fermenteringsmetoder til å løfte frem og gjøre andre norske plantevekster til god menneskemat. For å komme i gang vil han i først omgang fokusere på den mest dyrkede proteinveksten i Norge, nemlig erter.

23 kandidater var blitt til tre finalister. Her venter de spent på at Trine Ullereng i Romerike Sparebank skal lese opp juryens avgjørelse.

– I Norge dyrkes det 6600 tonn gule erter i året. Ikke noe av dette går til menneskemat. Ved å ta i bruk melkesyrebakterier kjent fra nordisk melkefermentering, kan de trauste gule erten bli til et stykke planteprotein som kan skinne som hovedrolleinnehaver på tallerkenen, sier han.

Salgssteknologi og sykehus-sko

Espen Sørlie og Espen Wallin fra Ullensaker ble runner up med selskapet Hoolsy og ble belønnet med Duvi-prisen på 10.0000 kroner.

De har laget en unik forretningsidé som lar forbrukeren identifisere produkter som vises på TV og strømmetjenester. Med sine patenterte teknologier har de utviklet en tjeneste som gir forbrukeren umiddelbar tilgangen på informasjon for å kunne kjøpe, booke eller spille det som blir vist.

Mari Matilda Grøsland og Nils Olofsson fra Frogner i Lillestrøm sikk tredjeplassen med helsesko-idéen  Scrubbies. De utvikler kvalitetssko for spesialsykepleiere og ansatte i operasjonsavdelinger.

Sykehuspersonalet trenger sko som tåler blod og ikke slipper væske. De  skal være lette å rengjøre og tåle 90 garders maskinvask. Skoene skal lages av helt eller delvis resirkulerte materialer. Duoen får fem mentortimer med Asbjørn Erdal i Duvi og tre måneder gratis kontorplass hos Business Lillestrøm.

De tre vinner bedriftene omkransen av juryen.