Gründermiljøet trenger smarte penger
- Kategori Innovasjon
- Dato 12. desember 2024
Jørgen Lundberg, Jennifer Vessels og Even Sand frir til investorer som vil være med å bygge et skaleringsmiljø for smarte løsninger.
– Det gjelder å knekke koden. Vi må hjelpe investorene til å få øynene opp for de skjulte perlene i oppstartsmiljøene.
– Lillestrøm og gründernettverket på Romerike har alle muligheter til å bli en vekstarena for verdiskaping. Med sin historie med innovasjon fra forskningsinstituttene, hardt arbeid og mangfold, ser jeg mange likheter mellom Lillestrøm og hjembyen min Redwood City i Silicon Valley, forteller Jennifer Vessels.
Hun har ledet arbeidet med transformativ vekst i store selskaper som Adobe, Cisco, Google og Tandberg. Nå er hun engasjert seg i utviklingen av gründerselskaper på Romerike, og har samarbeidet med Kunnskapsbyen for å bygge et nettverk av tidligfaseinvestorer.
– Fra min erfaring i Silicon Valley er jeg sikker på at de tidlige brukerne som blir med i nettverket, vil ha de største mulighetene til å oppnå reell avkastning, sier Vessels.
Jørgen Lundberg i IFE Invest deler Vessels engasjement. Han er opptatt av å utvikle en innovasjonshub som også kan bidra til større investorinteresse for forskningsmiljøene.
Romerike Investornettverk
For at dette skal kunne skje må gründere og investorer finne hverandre. Romerike Investornettverk er stiftet for å skape en møteplass for investorer som vurderer startup- og scaleup-investeringer. Her kan investorer møtes til faglige samlinger og få tilgang pånye investeringsobjekter.
– Et 20-talls suksessfulle gründere, kapitalsterke bedriftseiere og erfarne finansfolk har allerede meldt sin interesse, forteller prosjektleder Even Sand i Kunnskapsbyen Lillestrøm.
Som direktør for IFE Invest arbeider Jørgen Lundberg med å realisere verdier fra forskningen. Han leder arbeidet med IFEs spinoff-selskapene fra idé til exit, for å skaffe midler til ny forskning.
– Vi har ledet vellykkede salg for flere selskapet. Erfaringen vår er at det har vært en klar fordel å ha med co-investorer helt fra start. Oppstartsselskaper med flere tidliginvestorer har hatt større suksessrate, sier han.
Det Romerike Investornettverk kan gjøre er å føre mennesker sammen, legge til rette for diskusjoner og bringe interessante, kvalifiserte saker til vurdering, sier Even Sand: – Vi kan skape en arena for kobling av investorer opp mot små vekstbedrifter, og så må hver enkelt gjøre sine egne avtaler.
Ser likhetstrekk med Silicon Valley
Jennifer Vessels er overbevist om at dette er den rette veien å gå for å få fart på veksten i gründerselskapene. Hun flyttet til Lillestrøm i 2018 – og arbeider fortsatt på begge sider av Atlanteren. Hun tror Lillestrøm har det som skal til for å bli et norsk Redwood City-eventyr.
Byen som ligger mellom San Francisco og San Jose, vare «bare et jernbanestopp», som onde tunger kalte «Deadwood City». Til tross for at byen hadde mye forskning og høyere utdanning, ble den jordnære befolkningen betraktet som typisk arbeiderklasse. Men så skjedde det magiske. Noen få engasjerte investorer og samfunnsinteresserte innbyggere fikk ballen til å rulle.
Endringene i Redwood City startet i 2010. Byen var et mye rimeligere sted å bo, enn resten av Silicon Valley, med byer som San Jose, Palo Alto, Santa Clara og Cupertino.
– Unge mennesker flyttet inn. De skulle vise seg å bli veldig viktige. Jennifer Vessels husker godt reaksjonen fra en ung mann møtte, som ble over seg av begeistring da hun fortalte at hun var fra Redwood City: «Det er det kuleste stedet noensinne! Det er dit jeg og vennene mine drar i helgene»
I 2017 var byen virkelig blitt forvandlet. Mange i 26- og 27-åringer som hadde høytstående posisjoner i investeringsselskaper, tech startups, samt Facebook, Google og Box, hadde flyttet til området. Sammen med ordføreren, lokale investorer og næringsdrivende hadde de bygget et dynamisk fellesskap av innovatører. Ved å jobbe, lære, utforske og investere sammen fortsetter de å forme fremtiden til Redwood City og nyte høy avkastning på investeringene sine.
Etter dette har gründerbyen Redwood City har aldri sett seg tilbake.
Kan klare det samme i Lillestrøm
– Jeg ser mye av det samme her i Lillestrøm. Mange har vel også sett på Lillestrøm som et anonymt stopp på jernbanen mellom Gardermoen og Oslo, sier hun.
Sett utenfra er det kanskje ikke så åpenbart at nettopp dette er et område med et stort uutnyttet potensial.
– Lillestrøm er et spennende sted å være, med de menneskene som bor her og – ikke minst – alle de som flytter inn. Og skaperkraften på Romerike er sterk. Vi har allerede mye å være stolt av, som vi kan bygge videre på, påpeker hun og ramser opp Think-bilene, hydrogensatsingen, Tandberg og Opera – og alle de som var involvert i dette.
– Vi har mange tidligere startups som har lykkes – og mange lidenskapelige unge mennesker, skyter Even Sand inn.
Penger og kunnskap en vinneroppskrift
Silicon Valley er vanskelig å sammenligne med noe annet sted. Det er så langt fra alt annet jeg kjenner til. Der kryr det av investorer som allerede har lykkes stort.
Jennifer Vessels er forsiktig med å utpeke noen som de mest attraktive eller faste investorer.
– Alle som er nysgjerrige, har et åpent sinn og er villige til å lære har potensialet til å bli en vellykket investor, sier hun.
Med hensyn til de mange tunger eiendomsinvestorene på Romerike, trekker hun likevel hun proptech (eiendomsteknologi) vil være en bransje å satse på.
– Kombinasjonen penger og bransjekunnskap kan virkelig tilføre gründerbedriftene stor verdi.
Vessels peker også på biotech, energi og hydrogen som fremtidsrettede bransjer. Dette vil være sterke drivere i overgangen til fremtidens samfunn, heder hun.
Søker investorer for å skape full tenning
Jennifer Vessels sammenligner tidligfaseinvesteringer med det å lage et bål.
– Vi må starte med noen tørre kviser og noen strategisk plasserte vedkubber. Og så må vi pleie flammen.
På et tidspunkt tar det skikkelig fyr – og da blir det virkelig fart i sakene, påpeker hun.
– Så vi må strekke ut en hånd til de som har penger. Vi skal jo bygge et bål!
Stikkord:arbeidsplasser, innovasjon, næringsutvikling, partnerskap