Back

Gir lærlinger unik spisskompetanse

Emma Jørgensen, June Kristin Melby Enger og Sigurd Nilsen

Emma Jørgensen har læreplass hos Normeka. Det er både spennende og utfordrende, forteller hun til prorektor June Kristin Melby Enger hos Fagskolen Viken i Akershus, som her er på omvisning med daglig leder Sigurd Nilsen.

Normeka ligger langt fra nærmeste havn. Likevel eksporterer Rømskog-bedriften antenner til instrumentlandingssystemer for flyplasser i hele verden.

For å holde seg konkurransedyktig må det geografiske drawbacket kompenseres på andre måter.

– Vi må være best. Så enkelt er det, sier daglig leder i Normeka, Sigurd Nilsen.

Da hjelper det å ha et godt arbeidsmiljø – og nesten ikke sykefravær. Hos Normeka har sykefraværet ligger godt under to prosent, både i 2023 og 2024.

ILS-master
Normeka-mastene må tåle ekstreme værforhold, samtidig som de er «knekkbare nok» til å gi etter, uten å lage store skader, dersom et fly skulle feie inn i dem. Foto: Normeka

Mange med fagbrev

Bedriftens 28 ansatte og to lærlinger genererer en årsomsetning på 85 millioner kroner. Normeka har hatt robotisert produksjon i over 20 år.

Selv om stadig mer av produksjonen blir automatisert, har bedriften aldri sagt opp ansatte som følge av investeringer. Men arbeidsoppgavene har endret seg over tid, fra manuelt arbeid til ansvar for styring og overvåking av produksjonsprosesser.

Av de 20 som er ansatt i produksjonen har 60 prosent fagbrev. Bedriften driver en bevisst policy på å rekruttere lærlinger.

Halvor Halvorsen
Halvor Halvorsen som er operatørlærling i maskinfag styrer den millimeterpresise freseprosessen.

Skolebenken må henge med

Normeka er godkjent som lærlingebedrift innen platefag, sveisefag og maskinfag. Dette er fagområder som er i stadig fornyelse, noe som stiller store krav til operatørene.

Da må også utdanningsinstitusjonene henge med. Det er Fagskolen Viken opptatt av.

– Vi ønsker et enda tettere samarbeid med bedriftene, for å kunne levere høyere fagutdanning som møter de reelle behovene, sier prorektor June Kristin Melby Enger, ved Fagskolen Viken – Akershus.

Hun er opptatt av å etablere gode samarbeidsløsninger med bedriftslederne og fagforeningene ute på arbeidsplassene, for å styrke og sikre et mest mulig relevant innhold i fagutdanningen.

Brenner for utdanning

Normeka er godkjent som lærlingebedrift innen platefag, sveisefag og maskinfag.

Daglig leder Sigurd Nilsen er opptatt av å sikre gode utdanningsmuligheter for yrkesfag. Som bedriftsleder er han særlig opptatt av teknologi- og industrifag. Med stadig mer automatisering og krav til kontinuerlig forbedring, vil de være stort behov for dyktige fagfolk, påpeker han.

– Lærlinger i hovedsak vår måte å rekruttere ansatte. De har gjerne bakgrunn teknologi- og industrifag på videregående skole i Mysen eller Strømmen, forteller Nilsen.

Enkelte har også benyttet muligheten til å ta en større del av utdanningen som læretid i bedrift. Alle lærlingene har en egen fadder som følger dem tett, slik at de når de kompetansemålene de må ha.

ILS-antenner til hele verden

Med unntak av USA og Russland, har Normeka levert antenner for instrumentlandingssystemer (ILS) til land i alle verdensdeler. ILS-antenner til flyplasser utgjør 55 prosent av Normekas omsetning.

Antennemastene er produsert i aluminium, det resirkulerbare metallet som gjerne kalles grønn energi i fast form.

Normeka
Sigurd Nilsen og Normeka har flyplasser over hele verden som kunder, med unntak av USA og Russland.

Rømskog-bedriften leverte de første antennene i 1980. Nå produserer 1300-1400 antenner årlig, som sendes direkte ut til kunder i hele verden, fra små stillehavsøyer til langt nord på Grønland.

Benytter unik teknologi

Ved hjelp av industriroboter og unike strekkbenker lager Normeka også andre, etterspurte aluminiumsprodukter. Bedrifter har både rister og lysmaster i porteføljen.

– Vi leverer både gangbruer og gangbaner til kunder som Posten og fiskeoppdrettsanlegg, sier Nilsen, som forteller at bedriften også har levert meteorologiske master til Antarktis.