Back

Cleancon-demoer kutter utslipp

Ny vannledning Nittebergtangen

På Nittebergtangen i Lillestrøm fikk Cleancon-partnerne se hvor minimalt med naturinngrep som kreves for å fornye en lang vannledning.

Arbeidet med utslippsfrie anleggsplasser brer om seg. Lillestrøm kommune og Statens vegvesen er pådrivere i denne utviklingen.

Kunnskapsbyen, Lillestrøm kommune og NAPOP er partnere i det skandinaviske Cleancon-prosjektet, der offentlige og private aktører samarbeidet om hvordan de kan etterspørre og tilrettelegge for utslippsfrie arbeidsmaskiner. I den forbindelse var det naturlig å samarbeide om å arrangere en befaring til Lillestrøm og Gran på Hadeland, for å vise fram to skarpe utslippsfrie Cleancon-aktiviteter som er i drift.

– Vi har kommet et godt stykke på vei med å fremme bruk av utslippsfrie arbeidsmaskiner. Men vi har fortsatt en lang vei å gå før de utslippsfrie maskinene er et vanlig syn på bygg- og anleggsplasser. I dag har partnerskapet fått et oppmuntrende et innblikk i hvordan Lillestrøm kommune og Statens vegvesen har gått løs på denne utfordringen, sier prosjektleder Jon Eriksen hos Kunnskapsbyen Lillestrøm.

Læringsarena

Cleancon skal være en katalysator for omstilling av bygg- og anleggsbransjen med hensyn til bruk av utslippsfrie kjøretøy og arbeidsmaskiner. Prosjektet er finansiert gjennom EU-programmet Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.

Torsdag 29. august var partnerskapet på studiebesøk til Nittebergtangen i Lillestrøm og Gran på Hadeland.

Før befaringen ble deltakerne samlet i Lillestrøm rådhus til en gjennomgang av Lillestrøm kommunes Cleancon-demo. Her ble det blant annet redegjort for hvordan vektingen av anbud var lagt opp for å sikre en optimal leveranse av utslippsfrie løsninger. Kommunen legger typisk inn en vekting av miljø som teller 30 prosent av totalscoren for tilbudene, mens de resterende 70 prosentene er fordelt på oppdragsforståelse og pris. Kommunen legger typisk inn en vekting av miljø som teller 30 prosent av totalscoren for tilbudene, mens de resterende 70 prosentene er fordeles på oppdragsforståelse og pris.

NAPOP miljøgata Gran
Befaringen av NAPOPs nyskapende anlegg for strømproduksjon med hydrogen ble en ytterst våt affære for deltakerne.

Fremby presenterte sin unike teknologi for oppfølging og dokumentasjon av maskinbruk på byggeplasser. Selskapets datainnsamlingsløsning benyttes blant annet av Lillestrøm kommune for å logge driften av maskinparken som er i bruk.

Anlegg i drift

Fra Steg Entreprenør fikk partnerskapet en innføring i gravefri teknologi (eller «no dig»), som er en løsning for underjordisk konstruksjonsarbeid som krever minimalt med graving. Dette er en raskt voksende metode innen bygg- og anleggsindustrien. Metoden kan nærmest sammenlignes med kikkhullskirurgi som kun etterlater seg noen små hull.

No dig-teknologien har vist seg særlig effektiv til fornyelse av gamle vann- og avløpsledninger. Løsningen eliminerer så å si behovet for massetransport. Etter gjennomgangen på rådhuset reiste partnerskapet til Nittebergtangen for en omvisning på den utslippsfrie anleggsplassen. Anleggsplassen var overraskende liten. Alt som var å se var noen små byggegroper – på hver sin side av Nitelva – der rørene forsvinner ned i bakken.

Deretter gikk turen til hydrogenselskapet NAPOP som produserer hydrogenbasert ladestrøm til maskinparken i Gran sentrum på Hadeland, der Statens vegvesen anlegger en ny miljøgate. Den er en del av prosjektet ny riksveg 4, som skal gjennomføres uten klimautslipp, kun ved bruk av en el-drevet maskinpark.

Elektrifiseringen av anleggsprosjektet er blant annet basert på hydrogen som nettuavhengig energibærer. Her fikk partnerskapet en orientering om løsningen som var valgt, før omvisningen på anlegget. Hydrogenløsningen for produksjon av elektrisk energi til anleggsmaskinen er organisert som et eget FoU-prosjekt.

Erfaringen fra prosjektet vil danne et godt grunnlag for elektrifisering av anleggsplasser som ikke har tilgang på ordinære strømforsyning.