Back

Idémyldring om mulighetenes Kjeller

Inger-Lise M. Nøstvik, Maren Bjerkeng, Erling Dokk Holm og Martin Smedstad Foss oppsummerte møtet, sammen med ordstyrer Iman Winkelman.

Bylivet og næringslivet har felles interesser av å dyrke fram Kjeller som en attraktiv juvel, som kan gi hele Romerike et løft.

Spennende arbeidsplasser og et attraktivt byliv er den virkelig stor innbyggermagneten. På Kjeller er det rikelig med plass til å skape en moderne stedsutvikling, der boliger, kultur og næringsliv skaper en spennende helhet.  

Dette var tema, da Kunnskapsbyen inviterte til et åpent møte om «Mulighetenes Kjeller» på Nova Spektrum 23. september. Der rant det inn med interesserte tilhørere, både privatpersoner og representanter for næringsliv, kommune og forskning.

Møtet ble innledet av statsviter og samfunnsforsker Erling Dokk Holm ved NMBU. Han holdt et tankevekkende foredrag om gode og dårlige resultater av moderne byutvikling. Kjeller har unike muligheter som ikke må skusles vekk, påpekte han. En felles forståelse – skapt gjennom et bredt samarbeid – om hva Kjeller skal være og hvilke behov som skal dekkes, må være rettesnoren for utviklingen.

– Gå sammen og lær av andre

– Få med befolkningen, tenk langt frem, lær av suksessene til andre utbyggingsområder og unngå feilene de har gjort, er noe av oppskriften som Erling Dokk Holm pekte på.

Daglig leder Truls Grønli Olsen i Ahlin Novateur holdt en presentasjon av hva Lillestrøms befolkning ønsker seg, basert på resultatene fra flere fokusgrupper. Alle ønsker seg et attraktivt byliv med gode alderstilpassede møteplasser og et rikt aktivitetstilbud.

Inger-Lise M. Nøstvik, Maren Bjerkeng, Erling Dokk Holm, Martin Smedstad Foss, Iman Winkelman
Kjeller-møtet trakk godt med folk som ville høre mer om hvordan utbyggingen av flyplassområdet kan øke livskvaliteten, skape vekst og løfte næringslivet på Romerike.

Divisjonsdirektør Martin Smedstad Foss fra IFE fortalte om betydningen av områdeattraktivitet i kampen om å tiltrekke seg de aller beste hodene.

Instituttene på Kjeller driver forskning i den ypperste verdenstoppen. IFE har 38 nasjonaliteter blant sine ansatte. At forskningsinstituttet er ledene innenfor flere felt av energiforskningen er en viktig magnet, men settingen rundt arbeidsplassen er også svært viktig i et internasjonalt og konkurranseutsatt forskningsmiljø.

Kjeller = innovasjon

Direktør for byutvikling og arkitektur Maren Bjerkeng hos Aspelin Ramm fortalte hvordan de tilnærmer seg sine utbyggingsprosjekter for å bidra til å skape en god og helhetlig stedsutvikling. Som eier av drøyt 90 mål, av det 1.000 mål store flyplassområdet, er selskapet en viktig aktør i utviklingen av Kjeller. Bjerkeng er opptatt av å finne spennende løsninger der ny bygg kan kombineres med det som er gammelt og stedsunikt.

Næringsrådgiver Jonas Vårum Olafsen i Lillestrøm kommune ga deltakerne et grunnkurs i hva et  innovasjonsdistrikt er. Oppskriften for å få til en vellykket satsing må bygge på et tett samarbeid mellom ulike aktører i næringslivet, kulturlivet, forskningsmiljøene, utdanning og kommuner med geografisk nærhet.

Daglig leder Inger-Lise M. Nøstvik fra Kunnskapsbyen Lillestrøm understreket betydningen av samarbeid for å finne gode, samlende løsninger, til beste for innbyggerne og næringslivet. Hun brenner for arbeidet med å skape et innovasjonsdistrikt, i tråd med de tankene som Lillestrøms næringsrådgiver presenterte.

– Vi ønsker å skape en arena som legger til rette for at de gode «slumpetreffene» kan skje, sa hun.

Kunnskapsbyen betrakter Kjeller som en enorm mulighetsarena. Her har Romerike en «once in a liftime»-mulighet til å dyrke frem de virkelig spennende innovasjonene, på tvert av bransjer og organisasjonsformer, påpekte Nøstvik

– Vi må rive gjerdene og bygge et drivhus for de gode ideene, sier hun.