Back

Fagskolen og bedriftene bygger nytt batterifag

Samarbeid mellom fagskolen og næringslivet

To dager ble avsatt til å kartlegge bedriftenes sentrale kompetansebehov. Nå går Fagskolen Viken i gang med å konkretisere og avgrense studieplanen. Foto: Katrine Kjenne Rabben, Fagskolen Viken

Fagskolen Viken og Kunnskapsbyen samarbeider med samfunnsengasjerte bedrifter om etablering av et nytt studie i bærekraftig batteribruk.

Fagskolen Viken er i gang med å utvikle et studietilbud som skal møte behovet for grønn kompetanse innen ombruk, gjenbruk og optimalisering av batterier til store maskiner og energilagring.

For å sikre en god bobling mot næringslivet er Kunnskapsbyen engasjert som samarbeidspartner og bindeledd mot bedriftene. Som et ledd i dette arbeidet ble det gjennomført en workshop 10. og 11. februar på Kongsberg, med deltakere fra 11 virksomheter.

Samarbeid mellom fagskolen og næringslivet
Deltakerne på workshopen fikk en omvisning i teknologilabene til studiesenteret Krona. Foto: Jon Eriksen

Kunnskapsbyens prosjektleder Even Sand forteller at samlingen ga verdifull kompetanseoverføring: – Utbyttet var veldig godt. Den store utfordringen blir å avgrense studiet innenfor rammen av 10 studiepoeng. Det er tydelig at det er et stort behov for en slik videreutdanning, sier han.

Faginnspill fra næringen

Kunnskapsbyens rolle er å mobilisere bransje- og industrieksperter til å bidra i utviklingen av det nye studiet, på bakgrunn sin kjennskap til sentrale bransjeaktører som sekretariat for Romerike Batterinettverk og BatChain.

Prosjektleder Jonny Kurt Pettersen hos Fagskolen Viken påpeker at utdanningsinstitusjonen er avhengig av et tett samarbeid med arbeidslivet, for å kunne utvikle studier som treffer arbeidslivets kompetansebehov.

– Kunnskapsbyen er en viktig samarbeidspartner for oss for å komme i kontakt med arbeidslivet i regionen. Vi er takknemlig for alle bedriftene som deltok på workshopen, slik at vi sammen kunne få avdekket kompetansebehovet innen batteri, sier Pettersen.

Praksisnær studieutvikling

Workshopen på Kongsberg var en viktig milepæl i behovskartleggingen og dannet grunnlaget for videre utvikling av studiets innhold. Deltakernes innspill bidro til å avdekke sentrale kompetansebehov. Neste steg blir å konkretisere og avgrense studieplanen.

Samarbeid mellom fagskolen og næringslivet
– Kunnskapsbyen er en viktig samarbeidspartner for oss. Vi er takknemlig for alle bedriftene som har deltatt, sier prosjektleder Jonny Kurt Pettersen hos Fagskolen Viken. Foto: Even Sand

Studiet utvikles for å gi yrkesrettet og oppdatert kompetanse gjennom en praksisnær tilnærming. Temaene vil tilpasses bransjens behov, og potensielle fagområder kan inkludere teknologi, bærekraft, sikkerhet og optimalisering av energiløsninger.

Workshopen startet med en omvisning på Krona kunnskaps- og kultursenter, der deltakerne fikk innsikt i hvordan videregående skoler, Universitetet i Sørøst-Norge og Fagskolen i Viken samarbeider tett og deler fasiliteter. Den integrerte tilnærmingen til utdanning skaper gode synergier mellom teori og praksis.

Ønsker du å bidra til utviklingen av studiet, er det fortsatt muligheter til å delta. For mer informasjon om hvordan din bedrift kan være med på å forme fremtidens kompetanse innenfor dette fagfeltet; kontakt Even Sand / 934 96 447