Ungdomsbedrift førstevalget hos Skedsmo vgs
- Kategori Kunnskap
- Dato 9. desember 2024
En stolt lærer, Erland Høglund, tok med Kunnskapsbyens Anette Gangnæs for å møte elevene sine. Hun ble imponert over å se hvordan arbeidet, med å etablere egne ungdomsbedrifter, bygger mestringsfølelse og selvstendighet hos elevene ved Skedsmo videregående skole.
Skedsmo videregående skole opplever en kraftig økning i interessen for entreprenørskap og tilbudet om på delta i utviklingen av en ungdomsbedrift.
I vår ble Skedsmo vgs medlem av Kunnskapsbyen og i høst var interessen for valgfaget ungdomsbedrift så stor at ikke alle fikk plass.
– Kunnskapsbyen har åpnet dører for oss og gitt helt nye muligheter for samarbeid med det lokale næringslivet, forteller lærer Erland Høglund. Sammen med kollegaene Even Stunes og Christian Freilem Klingberg driver han entreprenørskapssatsingen på skolen.
Medlemsbedriftene i Kunnskapsbyen vil blant annet stille med mentorer/jury-medlemmer til skolemesterskapet for ungdomsbedrifter som holdes 22. januar.
Skolefag uten fasit
Vg2-elevene forteller at arbeidet med ungdomsbedrift gir dem helt andre utfordringer enn de øvrige skolefagene. Her foreligger det ingen fasitsvar. De får mye bistand fra lærerne, med de må gå opp løypa selv.
Ungdomsbedrift er basert på et pedagogisk program, i regi av Ungt Entreprenørskap. I løpet av skoleåret skal elevene utvikle hele verdikjeden fra en idé til et produkt eller tjeneste, helt frem til markedsføring av salg. En stor del av elevene tar også markedsføring og ledelse.
– Dette er en spennende satsing. Jeg håper å se mange av elvene i fremtidige gründerbedrifter hos oss. Vi må skape flere arbeidsplasser og da trenger vi mange nye bedrifter på Romerike i årene som kommer, sier Anette Gangnæs som leder Kunnskapsbyens gründerhus, Business Lillestrøm.
Økte fra 44 til 111 elever
Elevtallet i skolens ungdomsbedrifter er blitt mer enn doblet det siste året. Antall ungdomsbedrifter er også mer enn doblet, fra 10 forrige skoleår til 23 i inneværende skoleår.
– I fjor hadde vi to klasser med til sammen 44 elever på ungdomsbedrift, i Vg2. Årets elever fikk høre mye skryt fra dem. Det var nok en av hovedårsakene til at så mange søkte plass i år. Men alle fikk dessverre ikke plass, til tross for at vi økte til fire klasser på Vg2, med 111 elever, forteller Høglund.
Skedsmo vgs har også hatt et fruktbart produktsamarbeid med elevbedrifter på naboskolen Christian Radich.
Skolemesterskapet må ha mer plass
Den store finaledagen for ungdomsbedriftene er det prestisjetunge skolemesterskapet. I vår ble det holdt i skolens kantine. Den er ikke stor nok lenger.
Nå har Skedsmo vgs fått så mange ungdomsbedrifter at neste skolemesterskap må flyttes til Lillestrøm bibliotek.
Stikkord:innovasjon, næringsutvikling, nettverk, partnerskap