Holdt læringsverksted om utslippsfrie anlegg
- Kategori Næringsutvikling
- Dato 29. november 2024
Købehavn var kledd i vinterdrakt da Cleancon-partnerskapet var på tur til Islands Brygge i København, for å å møte danske aktører som er opptatt av utslippsfrie bygg- og anleggsplasser.
Det ble et friskt prosjektmøte for Cleancon-partnerskapet i København som brenner for å være den ledende kommunen på utslippsfrie innkjøp i Danmark.
Det sterke konkurranseinstinktet kom godt til syne under prosjektsamlingen 20.-21. november, på Islands Brygge i København.
Claus Wilhelmsen, som er miljøplanlegger i Københavns Kommune, presenterte en statusrapport om arbeidet med utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. Marie Pedersen Haug, sjefskonsulent hos Teknikk- og miljøforvaltningen, og Dennis Østergaard Poulsen, innkjøpsansvarlig for kjøretøy og utstyr, delte praktiske tilnærminger til implementeringen av utslippsfrie maskiner i kommunen.
Prioriterer brukervennlighet
De fortalte at Københavns Kommune vektlegger tilbudene for innkjøp av feiemaskiner med 80 prosent på brukervurderingene fra sjåførene og 20 prosent på pris. Dette er viktig for å sikre en god implementering av nye, elektriske maskiner. Kommunen vurderer også å forlenge levetiden på noen gamle maskiner dersom det gir mulighet til å erstatte dem med kommende utslippsfrie alternativer.
Videre fortalte Dennis Østergaard Poulsen at København er opptatt av å dele innkjøpsdokumenter og erfaringer med andre kommuner. Han bemerket dessuten at antallet el-skeptikere har minket betydelig, og at byens kompakte størrelse gjør den ideell for bruk av elektriske maskiner.
Bred erfaringsdeling
Erfaringsutveksling over landegrensene står sentralt i Cleancon. Derfor var det utrolig fint at vi i samarbeide med våre assosierte danske partnere Københavns Kommune og CO-PI denne gangen fikk til å legge vårt halvårlige prosjektmøte til Danmark.
Et hovedmål med møtet var å diskutere hvordan erfaringer fra Cleancon kan gi en flying start i Danmark med hensyn til å ta i bruk utslippsfrie arbeidsmaskiner i bygg- og anleggsprosjekter, både gjennom dialog og en rekke presentasjoner fra arbeidsgruppene, eksperter, bedrifter og kommuner:
DFØ (Direktorat for forvaltning og økonomistyring): Dominique Sellier og Bjørn Kummeneje orienterte om standard minimumskrav og evalueringsverktøy for innovative anskaffelser.
NASTA: Sjur Wethal fortalte om utfordringer for det grønne skiftet i anleggsbransjen.
Lillestrøm kommune: Johannes Liland beskrev arbeidet med utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
Dansk Industri: Frederik Krogsøe forklarte hvordan bransjeforeningen støtter implementeringen av utslippsfrie arbeidsmaskiner.
By & Havn I/S: Simon Emil Brückner delte erfaringer fra leveransen av kranparken til utbyggingen av Nordhavn.
Frederiksbergs Kommune: Peter Chevalier Bøjstrup diskuterte implementeringen av utslippsfrie arbeidsmaskiner.
Dansk Standard: Marika Englén snakket om utviklingen av standardiseringsprodukter for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
Sweco: Harald Bouma presenterte arbeid med infrastruktur for hydrogen på byggeplasser.
CO-PI (Center for Offentlig-Privat Innovation): Lærke Møller Sandsdalen ga en presentasjon av senterets arbeidsfelt.
Volvo CE: Andreas Hjertström fortalte om innovasjonsarbeidet med utslippsfrie «Future Solutions».
Eslövs kommun: Magnus Månsson beskrev status og bidragene fra Cleancon og status i kommunen.
Kunnskapsbyen er norsk prosjektleder for Cleancon som mottar EU-finansiering gjennom Interreg Øresund-Kattegat-Skagerak. Prosjektet skal være en katalysator for å sette fart på regionens omstilling til utslippsfrie arbeidsmaskiner.
Stikkord:Fornybar energi, grønn næringsutvikling, innovasjon, partnerskap