Cleantech-gründere må bli langt flinkere til å profilere de gode idéene sine, for å overbevise skeptiske pengefolk og forretningsutviklere om at de har et businesscase det er verdt å satse på.

Verktøykassa for grønne gründere finns – og den inneholder mange godsaker, hvis du klarer å åpne den. Det er ikke så lett, hvis du ikke vet hvordan, påpekte en av deltakerne, som formulerte det slik: «Vi er nok mange som ikke er så gode til å mingle, som vi er til å skru.»

– Han satte fingeren på et viktig punkt. Uten et godt nettverk vil de aller fleste gründere slite med å komme noen vei. I tillegg er det viktig at gründere begynner å tenke som en investor – fra dag én, og gjerne med et internasjonalt perspektiv, sier prosjektleder Trine Kopstad Berentsen i OREEC.

Hun er hovedprosjektleder i det norsk-svenske Interreg-prosjektet om fornybar energi, ecoINSIDE – som var medarrangør av seminaret «Grønn kapital – Hvordan profittere på Cleantech?», i Forskningsparken i Oslo 9. mars.

Må finne hverandre

Seminaret avdekket et stort behov for businessmøteplasser for grønne gründere, forretningsutviklere og investorer.

– Vi må også se på hvordan virkemidlene er organisert. Det offentlige virkemiddelapparatet og de private investormiljøene må spille på lag, slik at vi kan få en ryddig og oversiktlig verktøykasse for gründerne, sier Berentsen.

Hun påpeker at det er trengs langt flere gründerinstrumenter enn såkornmidler og venturekapital. Et annet godt gründerverktøy kan være å få inn business angels, eller oppstartshelpere, som går inn med en liten eierandel og bidra med forretningskunnskap. Crowdfunding, eller folkefinansiering, kan også være en effektiv måte å skaffe oppstartskapital.

Skal følges opp

Det er også viktig å få sin første kunde, gjerne kombinert med en mentorordning.

– En store kunde som bistår et mindre oppstartsselskap kan være en god gründerstart, sier Berentsen.

Hun forteller at dette arrangementet var første samling i en seminarrekke om hvordan gå grønt.

Oppslutningen om «Grønn kapital – Hvordan profittere på Cleantech?» avdekket et stort behov for en businessmøteplass for grønne gründere, forretningsutviklere og investorer.

OREEC var hovedarrangør for seminaret, i samarbeid med NORWEA, Oslotech AS, INTPOW, Norsk Venturekapitalforening og Oslo International Hub.

Neste møte er 8.juni.