Back

Viste norsk teknologi til tyske bedrifter

En stor tysk bedriftsdelegasjon lot seg imponere av Romerikes innsats for utslippsreduksjoner. Hos Nasta på Kjeller fikk tyskerne se – og prøve – utslippsfrie anleggsmaskiner.

23 tyske bedrifter avla et to-dagers besøk på Romerike, for å få innsikt i hvordan vi jobber med å redusere utslippene fra veitransport og anleggsdrift.

Kunnskapsbyens Anette Gangnæs som leder besøksordningen Green Visits, var vertskap for den tyske bedriftsdelegasjonen. Hun fikk toppkarakter for besøksopplegget. Delegasjonsleder Jurek Schwekendiek var full av lovord etter besøket. Han kunne heller ikke få fullrost de norske bedriftene og deres imøtekommenhet.

De tyske utsendingen fikk blant annet prøvekjøre utslippsfrie anleggsmaskiner hos Nasta på Kjeller. Denne delen av besøket ble gjennomført under kyndig veiledning av Sjur Wethal, som er seniorrådgiver klima- og kundeløsninger hos Nasta. Han ga også et innblikk i praktiske erfaringer selskapet har opparbeidet seg gjennom salg og utleie av utslippsfrie anleggsmaskiner gjennom flere år.

Der fikk de også en orientering om EU-prosjektet Cleancon og Kunnskapsbyens arbeid for å kutte utslipp på bygg- og anleggsplasser, av prosjektleder Jon Eriksen. Bruk av offentlige anskaffelser og pilotering er viktige verktøy for å få fart på utslippsfrie byggeplasser, ikke minst i en innledende fase.

Romerikes allsidige batterinæring

Bedriftene i Romerike Batterinettverk var også sentrale leverandører under bedriftsbesøket. Jon Emil Furuseth som er Country Manager for Stena Recycling Norge, ga den tyske delegasjonen en omvisning i anlegget for gjenbruk og resirkulering av brukte elbilbatterier på Ausenfjellet. Selskapet vil være en ledende europeisk aktør innen resirkulering og gjenbruk av høyeffekt-batterier som man typisk finner i el-biler.

Daglig leder Trond Skaufel hos Nordic Booster viste fram sine mobile hurtigladere med innebygde batterier. De mobile ladecontainerne gjør det mulig å tilby høyeffektlading lading av elektriske anleggsmaskiner, selv der det lokale nettet har lav effekt – eller mangler helt.
Daglig leder Thor Christian Tuv hos Fusen Solar imponerte forsamlingen da han fortalte på flytende tysk om solenergi og hvordan vi jobber med dette i Norge.

Forretningsutvikler Olav Haga i Akershus Energi orienterte om selskapets arbeid med nettintegrering og ladeinfrastruktur. Reduserte transportutslipp vil krev elektriske lastebiler og busser. Posten Bring er allerede i gang med å bygge ut kraftige ladestasjoner for tyngre kjøretøy over hele landet.

Tar gjerne returbesøk fra Romerike

– Dette har vært veldig lærerike bedriftsbesøk for oss, med mye konkret informasjon om hvordan norske bedrifter arbeider med utslippsfri omstilling, sier prosjektleder Jurek Schwekendiek hos E-Mobility Coordination Centre Schleswig-Holstein.
Det vil ikke være ham imot å få et tilsvarende, tysk bedriftsbesøk for bedrifter fra Romerike.

– Vi tar gjerne imot en bedriftsdelegasjon fra dere for å viser hvordan bedriftene i Schleswig-Holstein arbeider med denne utfordringen, sier han.