Back

Gründeridé-vinner fikk business-boost

Årets gründeride på Romerike

Gavesjekken på 50.000 kroner fra Romerike Sparebank til vinneren av årets gründeride 2024, brukte Amund Polden Arnesen til innkjøp av produksjonsutstyr.

Amund Polden Arnesen vant prisen for årets gründeridé på Romerike i 2024. Det har gitt forretningsideen hans et nytt løft.

Bedriften hans, Zymia, gikk til topps for sitt kjøttforedlingsprodukt som er basert på gule erter. Amund vant en gavesjekk på 50.000 kroner. Den brukte han på produksjonsutstyr for å realisere produktet sitt.

– Gule erter som ellers brukes til dyrefor, kan bearbeides til velsmakende menneskemat. Det har vi nå bevist at vi klarer, forteller han.

Gründer Amund Polden Arnesen og nAnette Gangnæs i Business Lillestrøm
Amund Polden Arnesen jubler sammen med Anette Gangnæs i Business Lillestrøm etter pristildelingen som årets gründeridé på Romerike.

StartUp festivalen ga ny giv

– Å komme inn i miljøet rundt gründerhuset Business Lillestrøm har vært veldig verdifullt for meg. Jeg har truffet mange mennesker som har påvirket meg på en positivt måte – og fått meg til å tenke nytt, sier foodtechgründeren.

Amund har gått bort fra kjøtterstatning. Han ser et større potensial i kjøttforedling.

Han har forlatt den opprinnelige tempeh-ideen (fermentering av erter) til fordel fremstilling av et litt annet  erteprodukt. Amund holder kortene tett til brystet, men han kan røpe at det dreier seg om et nytt, bebreidet produkt av erter, som ennå ikke er patentbeskyttet.

Bedre varer til lavere pris

Zymia-teamet kan nå levere løsninger til matvareindustrien som skaper gevinst, ikke minst ved å benytte rimelig, lokale råvarer. Ertene danner basis for et nytt kjøttforedlingsprodukt

Med 30 prosent innblanding av den nye «ertepasten» vil kjøttdeig ha full umamismak. Den blir et sunnere produkt som gir en rikere matopplevelse. Gründeren trekker en sammenligning til kjøttkaker – som får mye mer smak når de serveres med saus.

– Vårt innblandingsprodukt gir bedre smak, bedre helse for forbrukeren, lavere karbonavtrykk og billigere råvarer.

Amund Polden Arnesen ser et stort eksportpotensial for produksjonsteknikken.

Gode samarbeidspartnere

Gründeren selv lever et svært nøkternt liv. Som 20 prosent ansatt i  firmaet, bruker han minst mulig penger. Han må ha en deltidsjobb ved siden av for å klare seg.

Men han har gått bort fra å gjøre alt selv. Nå konsentrere han seg om det han er god på – og så overlater han resten til andre som er gode på det.

– Erfaringsdeling og samarbeid for å gjøre hverandre gode, er kjerneverdier i gründerhuset vårt, forteller Anette Gangnæs, daglig leder i Business Lillestrøm.

Amund har blant annet jobbet sammen med Norges Vel om verdikjeden for norske erter – og utprøving av ulike typer erter.

– Nå disponerer jeg åtte tonn erter som jeg regner med å få avsetning på, forteller han..

Amund beste pitche-tips

Amund Polden Arnesen har følgende tips til de som skal delta i kåringen av årets gründeridé på Romerike:

– Ikke bruk av den korte pitchetiden din på ting som du vet juryen vil spørre om.

– Ja, og så må du vise ekte lidenskap for det du driver med, legger han til.

Anette smiler og nikker: – Det er et godt råd jeg gjerne anbefaler videre, sier hun.

Har du årets gründeridé på Romerike?