Back

Knallstart for StartUp Festivalen

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup kastet glans over StartUp Festivalen i Akershus, da han holdt åpningstalen under mandagens kick-off i Lillestrøm.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup foretok den offisielle åpningen av StartUp Festivalen.

Rundt bordene på Scene 5 i Lillestrøm kultursenter var det fullt av gründere, næringslivsledere, ledere fra forskningsinstituttene på Kjeller og offentlige myndighetspersoner.

– Det er stas at det kom så mange – og med en så god miks av ulike aktører, smilte daglig leder Kristin Uvaag Tufte i Business Lillestrøm.

Uvaag Tufte, som er primus motor for StartUp Festivalen sammen med Etablerertjenesten i Akershus, forteller at åpningsarrangementet bare gå en liten smakebit på alt som skjer denne uken:

– Vi har mye spennende i vente!

Trenger offentlig innovasjon
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup trakk fram behovet for offentlig fornyelse, ikke minst ved hjelp av framoverlente gründerbedrifter. Statsråden tok også for seg innovative anskaffelser, og mener staten bør skjele til den offentlige innkjøpsordningen for å løse utfordringer i San Francisco – der de aktivt benytter startupbedrifter.

Etter statsrådens åpningstale fikk forsamlingene bli med på en reise gjennom opp- og nedturer i gründerhverdagen til Tomas Brødreskift i Equator (elektrisk sjøfly), Simen Løkka i Travision (digitalt støttesystem for leirdueskyting) og Astrid Skreosen i Asap Norway (høyabsorberende engangslaken).

– Vi har mye spennende i vente, sier Kristin Uvaag Tufte i Business Lillestrøm, og primus motor for StartUp Festivalen.

– De viser oss at det spirer og gror godt i norsk næringsliv. Den nye generasjon gründere tar utgangspunkt i kundenes og samfunnets reelle problemer innen alt ifra transport, idrett og helse, og bruker teknologi og nye forretningsmodeller, for å utfordre etablerte aktører eller skape helt nye nisjer i markedet, sier Kunnskapsbyens direktør Daniel Ras-Vidal.

Det er god hjelp å få
Inkubatorleder Nils Haga orienterte om tilbudene som teknologiske oppstartsbedrifter kan få tilgang til gjennom Kjeller Innovasjon. Han fortalte også om mulighetene kulde-, helse- og sporttech-innovatører hos Igloo Innovation. Haga trakk også fram storsatsingen til den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs Business Incubation Centre, som i Norge er representert av Kjeller Innovasjon.

Både digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Kunnskapsbyens direktør Daniel Ras-Vidal gleder seg over kreativiteten i de nye vekstbedriftene.

– Norge betaler mange milliarder til ESA, men vi har dessverre ikke vært særlig flinke til å få så mye ut av denne satstingen. Det vil vi bidra til å endre, sier Haga.

Daniel Ras-Vidal mener StartUp Festivalen er blitt et viktig samlingspunkt for gründere og alle som er interessert i nyskaping, både i Lillestrøm, på Nedre Romerike og i Akershus fylke.

– Det er rett og slett inspirerende å se hvor mye kreativitet som er i ferd med å utløse nye vekstbedrifter i vårt nærområde, sier han.

Ras-Vidal forteller at Kunnskapsbyens langsiktige satsing på entreprenørskap og vekstbedrifter nå går inn i en ny og spennende fase, hvor Kjeller Innovasjon bidrar svært aktivt med sine forretningsutviklingstjenester på ScaleUp Lillestrøm.