Back

Slumpetreff vakte oppsikt i Arendal

Romerike på Arendalsuka

Presentasjonen av Slumpetreff-metoden trakk mange tilhørere Arendalsuka. De var nysgjerrige på å høre mer om Romerikes utradisjonelle tilnærming til innovasjon. Foto: Ina Marlen Andresen, Justervesenet

Kan vi bruke tilfeldighetenes spill som en innovasjonsmetode for å skape ny næring? Ja, mener nettverket av romeriksbedrifter hos Kunnskapsbyen Lillestrøm.

Bedriftene fikk stor oppmerksomhet for sin presentasjon under Arendalsuka. Selv om den ble møtt med noen overbærende smil til å begynne, så endte det med begeistring. Slumpetreff-seansen traff en nerve hos tilhørerne

– Jeg tror vi klarte å overbevise mange av dem om at dette virkelig har noe for seg. At dette er en kraftfullt samarbeidsmåte ble underbygget av den gode og inkluderende stemningen mellom våre partnere, sier daglig leder Inger-Lise M. Nøstvik i Kunnskapsbyen Lillestrøm.

Slumpetreff som innovasjonsteknikk

Planlagte tilfeldigheter er ingen umulig motsetning, påpeker hun. Inspirert av samarbeidet som er innledet med White City Innovation District og London-bydelen Hammersmith & Fulham, har Kunnskapsbyen trukket slumpetreffmetoden til sitt bryst. Deltakerne på Arendalsuka fikk servert en liten smakebit av arbeidsmetodikken.

– Skal vi lykkes med å utvikle de virkelig geniale ideene trenger vi utradisjonelle møteplasser som kan legge til rette for at slumpetreff både kan skje og fanges opp. Det betyr at vi må skape møteplasser på tvers av bransjer og de tradisjonelt lukkede fagmiljøene. Ved å tillate og oppmuntre til å dele ideer og jobbe sammen, kan vi utløse en voldsom skaperkraft.

Engasjerte tilhørere

Eivind Landsverk, som er leder av Aurskog Næringsforening og styremedlem Aurskog-Høland Utvikling, var selv tilstede på Romerike-arrangementet. Han var stolt av å være til stede som romeriking.

– Her ble det vist frem et imponerende samarbeid på tvers av forskning, utdanningsinstitusjoner, kommuner og bedrifter. Det gir resultater. Jeg tror ideen om å utvikle et universitetssykehjem neppe hadde blitt noe av, uten en slikt samarbeid, hevder han.

Landsverk forteller at tilbakemeldingene var overveldende. Han opplevde bare positive reaksjoner på «slumpetreff-arrangementet». En av deltakerne han snakket med uttrykte seg slik: «Tenk om vi kunne få til noe sånt i Agder!»

Romerike godt representert

Partnerskapet i Kunnskapsbyen bygger på en nettverksmodell med et inkluderer samarbeid mellom gründere, næringsliv, forskning, utdanning og offentlig sektor.

I Arendal var disse representert ved Lillestrøm kommune, OsloMet, Akershus Energi, Duvi, Romerike Sparebank, Aurskog Sparebank, Norasondegruppen, Nordic Booster, Institutt for energiteknikk, Justervesenet, Kreftkompasset, konseptPLUSS, Nasta, Norsk akkreditering og Gründerhuset Business Lillestrøm.

Inger-Lise M. Nøstvik, Kjartan Berland, Christen Krogh, Anders Haug
Inger-Lise Melby Nøstvik (Kunnskapsbyen Lillestrøm), Kjartan Berland (Lillestrøm kommune), Christen Krogh (OsloMet) og Anders Haug (Norasondegruppen) innledet møtet med å påpeke betydningen av samarbeid og kunnskapsdeling. Foto: Ina Marlen Andresen, Justervesenet