Back

Teknologi skaper arbeidsplasser

– Vær vågal! Radikale innovasjoner krever utholdenhet og evne til å ta risiko, sa Mariann Ødegård i Kjeller Innovasjon, under årets Hjernekraft fra Kjeller.

Kjeller-miljøene må bidra til å utnytte mulighetene som ligger i ny teknologi. Utviklingen går raskt. Ny teknologi gir ante og uante muligheter for å tilby nye tjenester og produkter. Dette er viktig for å skape nye og omskape eksisterende arbeidsplasser.
– Næringslivet står overfor et «avansert vendepunkt, sa adm. direktør i IKT-Norge Heidi Arnesen på årets Hjernekraft fra Kjeller, som gikk av stabelen onsdag 12. oktober med 135 deltakere. Tema for årets konferanse var Internet of Things (IoT) og Big Data.

Romerikes Blad lagde en spennende artikkel med Espen Westgaard, som er daglig leder i Datek Wireless. (Faksimile Romerikes Blad 15. oktober 2016)
Romerikes Blad lagde en spennende artikkel med Espen Westgaard, som er daglig leder i Datek Wireless. (Faksimile Romerikes Blad 15. oktober 2016)

Smarte hjem
– Hjernekraft fra Kjeller er en veldig viktig konferanse fordi den får frem noe av det spennende som skjer på Kjeller og i Lillestrøm innenfor teknologiutvikling og IoT. Dette ble virkelig en kjempefin konferanse, sier Espen Westgaard, som er daglig leder i Datek Wireless.
Lillestrøm-bedriften som han leder jobber med å lage hjemmesentraler til smarthus. Det betyr at huset ditt vil ha full oversikt over når du vil dra hjemmefra, slik at det kan slå på kaffetrakteren i rett tid om morgenen. Westgaard holdt også et spennende foredrag for forsamlingen.
– Jeg trengte ikke lang betenkningstid for å si JA til å stille som foredragsholder, sier han.

Utfordrer arbeidsplasser
Digitalisering, automatisering, fjernstyring «big data» og brukertilpassede tjenester preger allerede satsingene i næringslivet. Men denne automatisering fører også til at mange arbeidsplasser blir effektivisert bort. Utviklingen går rasende fort. Så mye som annenhver arbeidsplass kan bli effektivisert bort i løpet av relativt få år.
– Det er tre sterke drivkrefter som sørger for denne utviklingen, sa Hans Dahlberg i Telia: – For det første er det muligheten til å spare kostnader, for det andre er det muligheter for å selge mer, og for det tredje er alle de mulighetene vi ikke kjenner til, sa han.

Sterk innovasjonskultur
Kjeller-miljøene har en solid grunnmur av mennesker og teknologi, og kan spille en viktig rolle innen blant annet sensorteknologi og analysering av store datamengder. For eksempel brukes nå raketteknologi fra Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) i et stort prosjekt for å fjernstyre flykontroll-tjenester. Prosjektet «NINOX Remote Tower» ble presentert i går på Hjernekraft, og er i regi av Kongsberggruppen og Avinor.
– Vi har allerede en innovasjonskultur på Kjeller. For å bli enda bedre, må vi samarbeide mer, var budskapet fra adm. direktør i Kjeller Innovasjon, Mariann Ødegård.

Tekst og foto: Kjeller Innovasjon
Hjernekraft fra Kjeller er en arena og møteplass for samhandling, innovasjon og nettverksbygging for næringslivet, FoU-miljøene og politikerne. Konferansen har som mål å bidra til å fremme samarbeid mellom næringslivet og forskningen om utviklingen av framtidens næringsliv og har en viktig rolle i å synliggjøre Kjellermiljøet ut over regionens og landets grenser.