Back

Bygger gigantisk solcelleanlegg på varehustak

Det nystartede selskapet Soleie, eid av Akershus Energi og Østfold Energi, har signert sin første avtale om å bygge et av Norges største solcelleanlegg.

Solcelleanlegget som skal bygges på LEMANs varehus i Vestby, skal stå ferdig i løpet av høsten 2021. Det leveres i samarbeid med Solenergi FUSen.

Anlegget blir på hele 8000 kvm. Det skal bygges på taket av varehuset som er eid av Bulk Infrastructure Group. Solcelleanlegget vil produsere 1,16 GWh/år (1.160.000 kWh). Det er nok til å dekke 60 prosent prosent av byggets energibehov.

Minimerer risiko

Soleies forretningsmodell gir byggeiere og leietakere enklere tilgang til kortreist, fornybar strøm fra eget tak. Selskapet bygger, finansierer, drifter og vedlikeholder solcelleanlegget.

– På den måten minimerer vi risiko og investeringer for kunden. Samtidig bidrar vi til økt produksjon av fornybar energi, sier Heidi Theresa Ose, styremedlem i Soleie

Ifølge Ose blir norske selskaper stadig mer opptatt av hvordan de konkret kan bidra til en grønn omstilling.

– Dette prosjektet viser en vinnende kombinasjon hvor to store aktører kan bygge fornybar energiproduksjon med finansiering fra Soleie. Solenergi er nok en gang en del av løsningen og vi i FUSen har gleden av å levere et godt anlegg som varer lenge, sier Thor Christian Tuv, daglig leder i Solenergi FUSen.

Konkurransedyktig modell

Bulk Infrastructure Group AS eier flere datasentre, nasjonal og internasjonal fiberinfrastruktur samt nærings- og logistikkeiendommer. Bulk har siden oppstarten i 2006, utviklet et stort antall prosjekter innenfor disse forretningsområdene.

– I samarbeid med Soleie, kan Bulk nå tilby våre leietakere en konkurransedyktig modell for solkraftproduksjon. Økt solkraftproduksjon er for oss i Bulk et viktig bærekraftstiltak, sier Rune Bang, avdelingsleder prosjekter i Bulk Infrastructure.

Han understreker aat det er viktig for LEMAN å etterlate et miljøavtrykk som er så lavt som mulig. Bygget vårt er allerede BREEAM-sertifisert «Very Good».

– Sammen med Soleie og Solenergi FUSen har Bulk Infrastructurepresentert en god løsning, som muliggjør at vi får installert et topp moderne solcelleanlegg, sier Christer Busse, CEO i LEMAN Norge.