Forskerkveld fylte bibliotektrappa
- Kategori Forskning
- Dato 2. oktober 2024
Ragnhild Malfang (t.v.) var primus motor og prosjektleder for Researchers’ Night på biblioteket. Her er hun sammen med debattantene (videre f.v.) Marit Heiberg tidligere velferdsteknologileder i Kunnskapsbyen, Marit Haldar professor i sosiologi ved OsloMet og Bjørg Vainio Gjøen prosjektleder for Teknologiløftet i Lillestrøm kommune. Inger-Lise M. Nøstvik (t.h.), daglig leder i Kunnskapsbyen, ledet panelsamtalen «Skal maskinene stelle de gamle?»
Helse var tema, da biblioteket i Lillestrøm tok imot årets lokale arrangement, under den felleseuropeiske paraplyen «Researchers’ Night».
Forskerkvelden som holdes i mer enn 400 byer i 25 land, har som formål å vise bredden i forskningen – og den betydningen som forskningen har i våre dagligliv.
I tillegg til å gjøre alle tilhørerne litt klokere, vartet biblioteket opp med god mat og drikke til publikum. Den innledende panelsamtalen ga innsikt i hva Teknologiløftet gjør med helsetjenestene våre, hvordan fremtidens helsevesen vil se ut og om teknologien kan redde oss fra eldrebølgen og bemanningskrisen helsesektoren.
Ulysse Teller Masao Côté-Allard ga forsamlingen et innblikk i forskningen på rehabiliteringsrobotikk og samlæring med menneske-roboter. Han er førsteamanuensis ved seksjon for autonome systemer og sensorteknologier hos UiO.
Tilhørerne på biblioteket ble også presentert for nye muligheter for VR-bruk for slagpasienter i hjemmerehabilitering. Ingvild Rosseland, avdelingsleder fysio ergo og inntak ved Forsterket Rehabilitering Aker i Oslo kommune og professor Minna Pikkarainen, som leder av Forskergruppen Design for Health hos OsloMet, fortalte om resultatene fra in rehabiliteringsforskning.
Tegneserieskaper og forfatter Øystein Runde hadde en underholdende helsesamtale med Ragnhild Malfang om øyeåpnende og kuriøse møter med mennesker, i arbeidet med bøkene sine.
Forskningsdirektør Christian Dye hos IFE Energi avrundet det faglige programmet. Han fortalte om banebrytende forskning inne radiofarmasi og hvordan nye radioaktive atomer er blitt en døråpner for nye radioaktive medisiner.
Kvelden ble avsluttet med quiz på Scene 5, med Quizgutta.
Forskerfesten på biblioteket ble arrangert av Lillestrømbibliotekene, Kunnskapsbyen Lillestrøm og Institutt for teknologisystemer (UiO), i samarbeid med OsloMet Kjeller og IFE.
Arrangementet fikk støtte fra Norges forskningsråd.
Stikkord:innovasjon, mestring, næringsutvikling, samarbeid