Back

Forskningsformidling fra pub til pub

«Rikskjemiker» Alexander Sandtorv på pub-til-pub-forskning

Årets Researcher’s Night ble gjennomført som et pub til pub-arrangement, med oppstart fra det nye bybiblioteket i Lillestrøm sentrum.

Bilioteket serverte «brainfood» så alle skulle ha litt å gå på utover ettermiddagen og kvelden. Der hadde også NORSAR rigget opp til en hoppekonkurranse for å skape et størst mulig «jordskjelv». Robothunden Freke fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) var også til stede for å vise sine kunster.

Arrangementet flyttet seg deretter til Kulturpuben, Solsiden bar og Scene 5 i Kultursenteret for flere forskningsopplevelser, før kvelden ble avrundet med en quiz.

Hele Europa er med

Researcher’s Night er en årlig, felleseuropeisk satsing på forskningsformidling som arrangeres siste fredag i september. Gjennom «edutainment»-aktiviteter skal publikum få økt kunnskap om forskere og forskning.

Kunnskapsbyen Lillestrøm har hatt slike arrangementer også tidligere, men de har vært rettet mot ungdom. I år var det de voksnes tur. I samarbeid med Lillestrømbibliotekene og forskningsmiljøene til IFE, FFI, NORSAR og Oslo Universitetssykehus fikk vi satt sammen et bredt og program. Med støtte fra Forskningsrådet fikk vi lagt opp til spennende forskningsformidlingen i pubmiljøet i Lillestrøm.

– Vi ville skape en gøyal afterwork og jeg synes vi fikk til et godt samarbeid om dette nye konseptet.

Publikum var i hvert fall fornøyd, sier prosjektleder Anette Gangnæs hos Kunnskapsbyen. Hun var godt tilfreds med den store publikumsoppslutningen på det utradisjonelle forskningsarrangementet.

Forsker på mye rart

Kan en robothund bli soldatens beste venn? FFI er opptatt av å finne ut hvordan soldater kan samarbeid med maskiner, ute i felt. Dette er spennende forskning som også kan få stor sivil nytte.

«Rikskjemiker» Alexander Sandtorv har avdekket at de fleste mytene om hva som hjelper mot bakrus bare er tull. Han har forsket på fylla – og kunne fortelle hva som egentlig hjelper mot fyllesyken.

Seismologist Frederica Ghione i NORSAR fortalte om det stor jordskjelv som i 1904 rammet vårt område med en styrke på 5,4. Uten å gi garantier, tviler hun på at vi kan bli rammet av et tilsvarende skjelv i vår levetid.

Hanne Flåten Andersen som er avdelingsleder batteriteknologi, hos Institutt for energiteknikk (IFE) fortalte om alle muligheten for ombruk og smart gjenvinning av de verdifulle materialene i batterier.

Seniorforsker Anne Hege Aamodt ved Oslo Universitetssykehus/NTNU er internasjonalt berømmet for sin forskning. Hun fortalte hvordan livsstil og hjernehelse går hånd i hånd.

Vil du bli medlem?

Et medlemskap gir deg mange fordeler. Les mer om disse her.

Glimt fra pub-til-pub-forskningen