Back

Lanserer ny, mobil hydrogenfylleenhet

Her ser du en fleksibel og mobil drivstoffløsning for hydrogen, tilpasset mindre kjøretøyflåter. Den er lansert av hydrogenselskapet Everfuel, som samarbeider med Kunnskapsbyen i det nordiske hydrogenprosjektet Next Wave.

– Det er svært positivt å få Everfuel med i Next Wave. At de nå lanserer et nytt og viktig infrastrukturtilskudd for hydrogen som drivstoff, vil kunne få stor betydning for flåtekunder i vårt distrikt som ønsker å teste ut tyngre hydrogenkjøretøy i vårt distrikt, sier Kunnskapsbyens prosjektleder i Next Wave, Jon Eriksen.

Everfuel er allerede etablert i vår region, med sin hydrogenfyllestasjon på Hvam. Med lansereing av påfyllingsenheten Everfiller, tar selskapet sikte på å kunne tilby lavvolumpriser som ligger én euro/kilo under det en konvensjonell fyllestasjon klarer. Prisreduksjonen oppnås  fordi det ikke er behov for å investere i en stasjon. Tankingen vil derimot gå langsommere fordi det ikke benyttes kjøling og kompresjon. Enheten er fullt mobil og kan enkelt flyttes når påfyllingsperioden er over.

– Everfiller gir større fleksibilitet for kundene. Vi opplever stor etterspørsel etter operatører for å kunne teste hydrogen som drivstoff, og vi kunne ikke vært mer begeistret for at vi nå er i stand til å gjøre hydrogen tilgjengelig for enda flere, sier Everfuels teknologidirektør Uffe Borup.

Pilotsystem klart i 2023
Eiere av mindre brenselcellekjøretøyeflåter har tidligere møtt utfordringen med kostbare investeringer i fullskala stasjonære stasjoner og forpliktelser om langsiktig uttak. Everfiller senker disse barrierene og gjør hydrogendrivstoff tilgjengelig for brukere med små depoter, påpeker Everfuel.

Enheten har tre innebygde drivstoffuttak som kan fylle inntil tre kjøretøy parallelt. Løsningen vil være spesielt gunstig i bussdepoter.

De tyske offentlige transportaktørene Regionalverkehr Köln GmbH (RVK), WSW mobil GmbH og In-der-City Bus (ICB), har uttrykt ønske om å delta i testingen av prototypen.

Everfiller er basert på patentsøkt teknologi fra Everfuel, og piloter forventes i andre halvdel av 2023, med fullskala drift i 2024.

Om Next Waves rolle
Nordic Hydrogen Partnership (NHP) har fått finansiering til Next Wave II gjennom Nordic Innovation, for å utvide samarbeidsprosjektet for hydrogenbasert tungtransport i de nordiske landene. Norsk Hydrogenforum, Vätgas Sverige, Brintbranchen, Icelandic New Energy, VTT Tech. Research Finland og Kunnskapsbyen Lillestrøm samarbeider med Everfuel om utviklingen av en mobil hydrogenfylleenhet som en av leveransene i det nye prosjektet.