Back

Trist slutt for hydrogengründer

Hyop som var den første og største leverandøren av hydrogendrivstoff til biler i Norge, er nå slått konkurs.

Ola Elvestuen (den gang leder Stortingets energi- og miljøkomité) og Solveig Schytz som leder samferdselsutvalget i Akershus, var med da Ulf Hafseld åpnet Hyops siste hydrogenfyllestasjon, på Høvik i Bærum.

Siden 2012 har selskapet sørget for driften av fem tankestasjoner for hydrogenbiler på Østlandet.

Så sent som i desember 2017 åpnet selskapet en ny stasjon på Høvik i Bærum. Hyop var også godt i gang med planer for etablering av en ny fyllestasjon på Ryen, da selskapet måtte trekke inn årene i fjor høst.

Måtte til slutt gi opp
– Det er veldig vemodig. Vi har hele tiden jobbet for at selskapet skulle ha livets rett, sier gründer og daglig leder i Hyop, Ulf Hafseld.

Hyops stasjonsnettverk som ble jevnlig benyttet av et hundretalls biler, måtte stenge ned 1. september. Til tross for god støtte fra Akershus fylkeskommune, var det ikke mulig å få til en økonomisk drift av hydrogenstasjonene. Det har heller ikke vært mulig å hente tilstrekkelig kapital i investormarkedet.

Daglig leder i Hyop, Ulf Hafseld, har vært en sentral drivkraft i den norske hydrogenmiljøet.

Blir historisk – som Think
Hyop var – akkurat som elbilprodusenten Think – forut for sin tid. Hyop blir likevel stående som en norsk pioner i det som nå ser ut til å bli en kommende hydrogenbilrevolusjon.

På samme måte som Think gikk opp løypa for den tidlige elbilsatsingen i Norge, har Hyop vært en foregangsaktør for hydrogenbilsatsingen. Det kan i det minste ingen ta fra selskapets grunnlegger.