Back

Ny hydrogenbil til Kunnskapsbyen

Her er bilen som skal bruke til folkeopplysning om brenselceller, og til å vise fram hydrogen som et rent og fornybart drivmiddel. Hydrogenbilen lager sin egen strøm, med kun vann som utslipp.

Anita Orlund gliste bredt etter kjøreturen med hydrogenbilen. I baksetet skimtes generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Kristian E. Vik.
Anita Orlund gliste bredt etter kjøreturen med hydrogenbilen. I baksetet skimtes generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Kristian E. Vik.

Bilen, en Toyota Mirai, er anskaffet gjennom prosjektet Green Drive Region, som er støttet av Interreg Sverige-Norge. Miraien blir nok hyppig å se på grenseovergangen mellom Norge og Sverige, mener Daniel Bügel i Kunnskapsbyen Lillestrøm – og norsk prosjektleder i Green Drive Region.
Som ansvarlig kontraktspartner mot Toyota, var det Kunnskapsbyens adm. direktør Anita Orlund som tok imot bilen. Den ble levert av Stein Morisse, salgssjef firmabil hos Toyota Oslo.
– Det er viktig å synliggjøre at det allerede finnes gode hydrogenbiler som er fullt på høyde med de aller nyeste diesel- og bensinbilene, både når det gjelder komfort og kjøreopplevelse, sier Orlund, i det hun setter seg inn bak rattet for en første prøvetur.

Mye kjøring i grenseland
Bilen skal brukes i en 18 måneders PR-kampanje for å promotere nullutslippsløsninger i Indre Skandinavia, som er Akershus og Hedmark i Norge og Värmland, Dalarna og Gävleborg i Sverige.
– Vi ønsker å vise fram en tilgjengelig bil, som folk også kan få prøve. Det er noe helt annet å oppleve en hydrogenbil enn å lese om den, sier Daniel Bügel.
Green Drive Region har som mål at minst 10 prosent av alle personbiler i regionen skal være fossiluavhengig innen slutten av 2018. I tillegg til flere hydrogenbiler på veiene, skal dette oppnås ved at stadig flere bilister også velger å kjøpe seg batteribiler og biler som går på biodrivstoff.

Kunnskapsbyens adm. direktør Anita Orlund fikk overrakt bilnøklene av salgssjef firmabil Stein Morisse, i Toyota Oslo.
Kunnskapsbyens adm. direktør Anita Orlund fikk overrakt bilnøklene av salgssjef firmabil Stein Morisse, i Toyota Oslo.

Har fått tak i flere biler
– Mirai er en fantastisk bil. Jeg håper dere får stor glede av den. Dette er en fullverdig personbil som har alt du forventer av en ny bil, sier Stein Morisse, som er salgssjef firmabil hos Toyota Oslo.
Hydrogenbilen er en drøm å kjøre. Den etterlater seg en slags premium Prius-følelse. Bilen beveger seg stille og komfortabelt, og den responderer lett og presist.
Morisse forteller at Toyota har fått inn ytterligere fem Miraier til Norge – og at det i øyeblikket er minimal ventetid for å få levert bilen.