Back

Anders´ Engler til topps i FIRST LEGO League

Anders’ Engler er klare for skandinaviske finale i FIRST LEGO League, etter at laget med 8.-klassinger fra Bråtejordet skole på Strømmen gikk til topps i Akershus.

Kamp
Det store høydepunktet var robotkonkurransen, der lagene kjørte en selvbygd LEGO-robot gjennom en hinderløype.

Det var tredje gang veileder Anders Støren Høglund deltok, men elevene fra 8. klasse deltok for første gang. 14 lag med totalt 200 barn og ungdommer var med i den regionale konkurransen som ble avholdt lørdag 5. november hos Høyskolen i Oslo og Akershus, på Kjeller.
Turneringen skal bidra til økt interesse for teknologi, forskning og realfag, og det ble konkurrerte om utmerkelser både innen teknologi, samarbeid, forskning og markedsføring.
Det store høydepunktet var likevel den tradisjonsrike robotkonkurransen hvor lagene kjørte en selvbygd LEGO-robot gjennom en hinderløype.

Suverene vinnere
– I tillegg til den gjeveste Champion-prisen, vant Anders’ Engler også robotkonkurransen og forskningsprisen. På robotbanen hadde laget konkurransens beste score med 77 poeng, forteller prosjektleder for arrangementet, Jan Carsten Gjerløw.
Forskningsoppgaven tok for seg problemstillingen: Hvordan kan vi redde flere dyr og mennesker på veien? Utgangspunktet var at kollisjoner mellom dyr og bilister er et stort problem i Norge. Elevene har derfor prøvd å lage et system som hindrer at det blir flere kollisjoner mellom bil og dyr. Veileder Anders Høglund var full av lovord om sine elever etter konkurransen.
– Dette er ene og alene elevenes fortjeneste, proklamerte han fra scenen etter premieutdelingen. Arrangøren mente likevel det stod respekt av veilederens innsats, også.
– Anders har vist sine egenskaper som veileder og inspirator de to tidligere årene han har vært med, og det er tydelig at han har gjort en god jobb også i år, sier Gjerløw.
Anders´ Engler som består av en jente og syv gutter i alderen 12 til 13 år, får nå æren av å representere Akershus i den Skandinaviske finalen. Den holdes i Bodø 3. desember.

Raumerne
Raumerne fra Smestad skole i Rælingen vant markedsføringsprisen.

Mange gode prestasjoner
Flere andre lag gjorde strålende prestasjoner under konkurransen. Raumerne fra Smestad skole i Rælingen vant markedsføringsprisen. De har laget et konsept for et humlehotell, og har kontaktet Rælingen kommune for å prøve å få det produsert slik at det kan deles ut til innbyggerne.
– Kommunestyret har besluttet å betale for materialene, hvis arbeidsmarkedsbedriften Aktivum vil produsere humlehotellene. Raumerne har gjort en fantastisk innsats, Det det blir spennende å se om dette blir realisert, sier Gjerløw.
De øvrige prisene gikk til De Legodariske fra Bingsfoss ungdomsskole (Samarbeidsprisen) og GeekinAround (Teknologiprisen), mens debutantene i Teknokongla fra Veståsen skole i Gjerdrum fikk 2. premie i robotkonkurransen.

Stort arrangementsapparat
16 dommere fra bedrifter, institutter, organisasjoner og Skedsmo kommune brukte lørdagen til frivillig arbeid for å stimulere interessen for naturvitenskapelige fag. Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) stilte sine lokaler til rådighet.
Regionfinalen i FIRST LEGO League har fått økonomisk støtte av Akershus fylkeskommune, Skedsmo kommune, Dynea, HiOA, NRV-NRA, Justervesenet, ROAF og Tekna.