Back

Læringstur til svensk batterilager

studietur Bengsforsk

Med fotoforbud inne i bygget, måtte delegasjonen fra Romerike Batterinettverk nøye seg med et lagbilde utenfor batterianlegget. Foto: Even Sand

Romerike Batterinettverk har arrangert studietur til det nye sirkulære batterilageret til PLS Energy Systems i Bengtsfors.

– Prosjektet er et flott eksempel på hvordan gjenbrukte batterier kan bidra til bærekraftig energilagring, sier Kunnskapsbyens Marit Heiberg, som er prosjektleder for Romerike Batterinettverk.

Hun påpeker at samarbeidet med PLS Energy Systems gir verdifull innsikt. Løsningen sikrer pålitelighet og stabilitet til strømnettet. Batterilageret har også en stor samfunnsnytte.

Studieturen til batterilageret, som er etablert i Volvos tidligere lokaler i Bengtsfors, kom i stand på initiativ av Thor Bergli i Smart Elektro. Batterinettverket var representert med IFE, Stena Recycling, Smart Elektro, Kunnskapsbyen Lillestrøm, NEK og NEMKO – og hele delegasjonen reiste selvfølgelig med elbiler.

Bedriftsnettverket er støttet av Innovasjon Norge.

Sikter mot 2 MWh

Fullt utbygd vil batterilageret ha en kapasitet på 2 MWh. For øyeblikket er kapasiteten 700 kWh. Anlegget er tatt i bruk i testkjøringsmodus, slik at det kan støtte opp om driftssikkerheten og frekvensstabiliteten til strømnettet i Bengtsfors.

PLS Energy Systems bruker gjenbrukte batterier, kjent som second life-batterier. I anlegget får de brukte batteriene nytt liv som energilagring.

Største i Sverige

Ifølge teknisk sjef Fredrik Stigebrandt i PLS Energy Systems er dette det største anlegget i Sverige som benytter second life-batterier. Stigebrandt er opptatt av å demonstrere verdien av gjenbruk, som gir batterier en kraftig utvidet levetid.

PLS Energy Systems har fått godkjenning fra ulike tilsyn og forsikringsselskap for drift av prosjektet. Men oppsettet krever at det innhentes ny godkjenning for hvert enkelt prosjekt, noe som er en betydelig utfordring ved oppskalering.