Back

Håper på åpning av hydrogenstasjoner

  1. Skedsmo kommune har ennå ikke fått fylt hydrogen på sin halvt år gamle Hyundai Nexo. Nå skal «ordførerbilen» få på vinterhjul.

Morten Woldseth, Øyvind Wahl og Per Arne Johansen fra Skedsmo kommune fikk overlevert den nye Nexoen av Anders Palmberg og Jørn Jacobsen (t.h.) i Hyundai Norge 14. juni i år – nøyaktig seks år etter at Skedsmo kommune 14. juni 2013 kjøpte den aller første serieproduserte hydrogenbilen som ble solgt i Norge, en Hyundai ix35 Fuel Cell. Foto: Trond Høitomt, Mobile Kjeller

– Vi håper å kunne ta den i bruk før vi må skifte til sommerdekk, sier seniorrådgiver Morten Woldseth på kommunens tekniske sektorkontor.

Skedsmo kommune har tre hydrogenbiler. Uten drivstoff, etter at Uno-X stengte ned hydrogenstasjonen på Hvam, er det bare én hybridbil som er i daglig bruk.

Kommunens hydrogenvarebil er en hybrid med stort batteri. Enn så lenge klarer den å kjøre sin daglige rute kun på batteri. Men uten hydrogenelektrisk tilskudd vil også den slite med rekkevidden til vinteren.

Skedsmo kommune imponerer
Morten Woldseth synes det er trist at kommunen ennå ikke har fått tatt sin splitter nye Nexo i bruk. Det som er igjen av hydrogen på tanken holder bare til å kjøre 80 kilometer.

– Det er en flott bil, som har nesten 700 kilometers rekkevidde med full tank, forteller han.

For å få en kikk på vidunderet, fikk Jon Eriksen og Knut Linnerud i Kunnskapsbyens hydrogen-team stoppet Woldseth, da han var underveis for å få vintersko på bilen

– Jeg må si det er utrolig sprekt av Skedsmo kommune at man tar det som en selvfølge at man skal legge om til vinterhjul på hydrogenbilen, sier Jon Eriksen.

En tålmodighetsprøve
Det er fortsatt er helt uavklart om – og i så fall når – det kan bli mulig å fylle hydrogen igjen. Denne uvissheten er utrolig trasig for de som har kjøpt hydrogenbiler. Det tærer på tilliten og det er en alvorlig utfordring for hele hydrogenbransjen.

– Vi var inne i et godt driv. Og så er vi havnet i denne ulykkelige situasjonen. Det er leit at vi fikk enn slik bråstopp for hydrogentransporten, ser Eriksen.