Back

Klappet og klart for hydrogen på Hvam

Om to uker setter Uno-X spaden i jorda for å bygge en ny hydrogenstasjon på Hvam. Alle tillatelser gitt og Nel står klar til å levere teknologien.

– Velkommen til Skedsmo, sier Kunnskapsbyens Jon Eriksen til daglig leder Roger Hertzenberg i Uno-X Hydrogen.

Dette ble markert med en blomsteroverrekkelse fra Kunnskapsbyens hydrogenekspert Jon Eriksen til daglig leder Roger Hertzenberg i Uno-X Hydrogen, ved energistasjonstomta på Hvam.

– Vi i Kunnskapsbyen ønsker Uno-X Hydrogen velkommen til Skedsmo. Det er viktig at vi får en robust stasjon nord for Oslo og da er det spesielt gledelig at dere og kommunen sørget for at den blir etablert her på Hvam, sier Jon Eriksen.

Roger Hertzenberg takket og fortalte at Uno-X har ventet lenge på å få slippe til på Hvam.

– Men nå nærmer det seg. Vi har alt vi trenger for å sette i gang, med byggestart 1. oktober.

Ferdig et år før fristen
Uno-X fikk rett før jul i 2017 tilsagn om 10 millioner kroner i støtte fra Enova til bygging av en hydrogenstasjon på Hvam, med krav om at den måtte være i drift senest 1. september 2019. Det er ikke noe problem. Uno-X vil åpne nesten et år før fristen.

Representanter fra Skedsmo kommune, Kunnskapsbyen Lillestrøm og teknologiselskapet Nel var med på markeringen av den nye energistasjonen som Uno-X skal bygge på nabotomta til Plantasjen, på Hvam i Skedsmo.

Den nye energistasjonen, rett ved Plantasjen, vil stå klar til å ta imot hydrogenbiler allerede siste uka i november. Uno-X kunne faktisk ha klart det enda tidligere, men måtte bruke noe tid på å får de siste avklaringer med reguleringsmyndighetene på plass.
Nå er byggetillatelsen gitt, og byggingen vil skje i ekspressfart.

Fyllestasjon fra Nel
På rådhuset i hydrogenkommunen Skedsmo er det også stor glede over utbyggingen på Hvam. Energi- og klimarådgiver Øyvind Wahl ser fram til å få muligheten til igjen å kunne tanke kommunens hydrogenbiler på en lokal fyllestasjon.

– Skedsmo har ambisiøse mål for utslippskutt i transportsektoren og dette er et viktig steg på veien, påpeker han.

Det er det norske teknologiselskapet Nel som skal levere hydrogenfyllestasjonen til Uno-X på Hvam. Dette blir den tredje hydrogenstasjonen Nel leverer i Norge. Se intervju med selskapets teknologispesialist Bjørn Gregert Halvorsen her: