Back

Trosset norsk vinter for hydrogenavtale

Delegasjonen fra Baden-Württemberg lot seg ikke stoppe av snøkaos på vei til Lillestrøm, for å få en hydrogenavtale med Akershus fylkeskommune.

Øystein Ulleberg, seniorforsker ved IFE og senterleder for det nye forskningssenteret for nullutslippsløsninger, MoZEES, fortalte om utviklingen av teknologi for hydrogen og batterier til transport.

Helt upåvirket av været var de likevel ikke. Forsinket flyavgang fra Stuttgart og treg trafikk fra Gardermoen til Lillestrøm første til at avtaleinngåelsen ble sterkt forsinket. Seremonien måtte utsettes i halvannen time.
Den tyske delegasjonen fikk også møte sentrale personer i det norske hydrogenmiljøet. Kunnskapsbyens Blue Move-partner Norsk Hydrogenforum hadde sørget for å tilrettelegge et kompakt og innholdsrikt program.
Akershus fylkeskommune er finansiell partner i hydrogenprosjektet Blue Move, som er en del av EU interregionale program – Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Fikk invitasjon til Tyskland
Solveig Schytz som leder i hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune, representerte fylkesordfører Anette Solli da intensjonsavtalen med den tyske delstaten ble undertegnet av Franz Untersteller som er minister for klima, miljø og energi i Baden-Württemberg.

Minister for klima, miljø og energi i Baden-Württemberg, Franz Untersteller, undertegnet intensjonsavtalen om hydrogensamarbeid sammen med lederen i hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune, Solveig Schytz.

Schytz fortalte om fylkeskommunens mangeårige innsats for å legge til rette for bruk av hydrogenkjøretøy. Med den planlagte utbyggingen vil Akershus, med seks fyllestasjoner, ha verdens største tetthet av hydrogenstasjoner.
Franz Untersteller kvitterte med å invitere de norske aktørene til Stuttgart for å besøke forskningsmiljøer og noen av bilfabrikantene i delstaten.

Norske brukerfaringer
Generalsekretær Kristian Vik i Norsk Hydrogenforum tegnet det overordnede bildet av den brede hydrogensatsingen i Norge. Han ble fulgt av daglig leder i hydrogenstasjonselskapet Hyop, Ulf Hafseld, som fortalte om Norges infrastruktur for hydrogenbiler og utbyggingsplanene for de nærmeste årene.

Øystein Ulleberg, seniorforsker ved IFE og senterleder for det nye forskningssenteret for nullutslippsløsninger, MoZEES, fortalte om utviklingen av teknologi for hydrogen og batterier til transport.

Instituttleder Prof. Dr. Frithjof Staiss orienterte om arbeidet ved Center for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg, her avbildet sammen med Stig Hvoslef, som er ‎fag-koordinator klima og miljø i Akershus fylkeskommune.

Instituttleder Prof. Dr. Frithjof Staiss ved Center for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg var også tilstede og orienterte om senterets forskningsarbeid innenfor hydrogen.

Fant samarbeidspartnere
Etter avtaleinngåelsen var det hektisk utveksling av kontaktinformasjon mellom de tyske og norske deltakerne, før den tyske delegasjonen hastet videre mot Oslo.
Kontakten med tyske myndigheter og tyske bilprodusenter kan vise seg å bli avgjørende viktig for å få rask tilgang på fremtidige bilmodeller. For norske hydrogenaktør er Tyskland også et interessant marked med store businessmuligheter.

Se video fra møtet i Lillestrøm: