Back

Norsk Clean-tech på Oslo Innovation Week

OREECs hovedarrangement under Oslo Innovation Week – «Stories of clean-tech from Norway» – trakk et stort internasjonalt publikum.

Tomas Brødreskift i Equator Aircraft har utviklet verdens første elektriske sjøfly.

Arrangementet som ledet av KL-direktør Daniel Ras-Vidal, viste fram nye innovative teknologiske løsninger for en bærekraftig framtid, som alle er utviklet i Osloregionen.

Den internasjonale forsamlingen som var samlet på Youngs i Oslo, fikk oppleve elektriske sjøfly, flytende solenergianlegg, grønn hydrogenproduksjon, en hydrogendrevet og utslippsfri ungdomsskole, smarte sollamper for strømløse samfunn og gode ladeløsninger for elbiler.

Norsk industrikultur
Daniel Ras-Vidal innledet med å fortelle at Norge har en sterk kultur for å bygge store, energirelaterte industriselskaper. Han viste blant annet til den eventyrlige utviklingen for selskapene Scatec Solar, Nel Hydrogen og Tomra.

Selma Kveim i solcelleselskapet Bright lyser opp i strømløse områder.

Børge Bjørneklett viste fram teknologien til Ocean Sun som er et pionerselskap innen flytende solenergiproduksjon. Selskapet har allerede satt opp flere anlegg som viser at teknologien er robust – også i tøffe værforhold. Han fortalte at anleggene også scorer høyt på energiproduksjon, fordi vannet kjøler ned baksiden av solcellepanelene. Solcellene er mer effektive i lavere temperatur.

Kathrine Kværnæs Ryengen i ZEG Power fortalte om selskapets patenterte teknologi for grønn produksjon av hydrogen og elektrisitet fra hydrokarbongasser. Den patenterte løsningen blir beskrevet som «game changer» med et potensial på over 70 prosent virkningsgrad, der CO2-fangst også er en integrert del av teknologien.

– Dette var et veldig godt gjennomført arrangement, sier Daniel Ras-Vidal til prosjektleder Anette Gangnæs og de to NMBU-studentene Tobias Bjerkomp og Sebastian Kihle, som også er guider for Kunnskapsbyens internasjonale bedriftsbesøkstjeneste Green Visits.

Elektriske løsninger
Fra Ole Henrik Hannisdahl fikk forsamlingen en presentasjon av ladestasjonselskapet Grønn Kontakt og hvordan vi i Norge bruker vannkraft til lading av elbiler. Han holdt også en fengende beskrivelse av selskapets visjon om hvordan gjøre det enkelt å kjøre grønt. Grønn Kontakt eies av Statkraft, Agder Energi og åtte andre energiselskaper.

Selma Kveim i solcelleselskapet Bright viste fram selskapets solcellelamper som er et sant Kinderegg for befolkningen i avsidesliggende områder uten tilgang på strømnettet. De fleksible lampene som også kan brukes til lading av mobiltelefoner. Selskapet som allerede har solgt 11 millioner enheter er også en økonomisk suksess som har tjent penger de fire siste årene.

Teknologi for fremtiden
Hallvard Benum fra Kongsberg kommune fortalte om nye Vestsiden ungdomsskole som er bygget i massivtre med et stort solenergianlegg på taket.

Hallvard Benum fra Kongsberg kommune presenterte verdens mest klimavennlige skole.

Skolen vil ta i bruk et innovativt sesonglager for energi ved hjelp av hydrogen lagret på skole, under lavt trykk i beholdere med metallhydrid. Skolen er den første i verden med slik energilagring basert på lokal, fornybar energi.

Tomas Brødreskift i Equator Aircraft tok med forsamlingen på den spennende reisen der har vært å utvikle verdens første elektriske sjøfly. Han er overbevist om at også flynæringen vil bli tvunget til å tenke nullutslipp. Når cruisenæringen blir pålagt stadig strengere utslippskrav kan turistene får tilbud om å få oppleve de norske fjordene i stillegående, elektriske fly.