Back

Gründer til topps med smaken av Afrika

– Jeg vil at nordmenn skal få oppleve smaksrikdommen i det afrikanske kjøkkenet, sier innvandrer og innovatør Fatoumata Simaha.

Business Lillestrøm har samarbeidet med Diversify om gründerkurset for innvandrere.

Hennes matopplevelseskonsept «Mama Afrika» ble kåret til den beste presentasjonen under avslutningsdagen av «KRAFT Lillestrøm», et gründerkurs for innvandrere i regionen.

– Vi har vært så heldige å få jobbe i to uker med en utrolig flott gjeng med dyktige og motiverte innvandrere, sier Chisom Udeze, gründer og leder av organisasjonen Diversify, som bistår innvandrere med å skape sin egen arbeidsplass eller komme seg ut i det ordinære arbeidslivet.

Kurstilbudet som fikk støtte fra Lillestrøm kommune, ble gjennomført i samarbeid med Kunnskapsbyen – med Business Lillestrøm, LillestrømBanken og SLM Revisjon som aktive partnere.

Bredt spekter av forretningsideer

Det var et stort spenn i presentasjonene; fra kommersielle broderitjenester, flotte makramé- og tre-produkter til utvikling av «brain food», spesialiserte konsulenttjenester og angsthåndtering.

– Vi er svært godt fornøyde med denne gruppen. Det har vært fantastisk å få være sammen med dem og se hvor godt de har støttet hverandre. De har delt ideer og har vært rørende snille og ærlige med hverandre, sier prosjektleder Iva Ogrizović hos Diversify, som var kursansvarlig.

– Dette en utrolig flott gjeng med dyktige og motiverte innvandrere, sier Chisom Udeze, grünnlegger av Diversify.

Det eneste skåret i gleden var at bare 11 av 38 påmeldte deltok på kurset.

– Kursene er gratis, så terskelen for å melde seg på er lav. Det er ikke uvanlig at halvparten faller fra fordi de har fått andre planer. Denne gang mistet vi også noen som ville besøke familie i utlandet, etter å ha vært koronainnstengt i Norge i lang tid, forteller hun.

Kunnskapsrike kandidater

Samtlige av de åtte som valgte å delta i pitchekonkurransen var universitetsutdannet, med både Bachelor-, Master- og Ph.d.-grader. Seks av dem var kvinner.

– Det er vanlig på våre kurs. Et stort flertall er gjerne kvinner. Jeg tror kvinner har lettere for å åpne seg for å ta imot kunnskap om ting de ikke kan, sier Chisom Udeze

Etter kurset blir deltakerne fulgt opp gjennom Diversifys nettverk. Samtlige får også coaching og oppfølging av en kvalifisert veileder i seks måneder.

Juryen fikk en tøff jobb med å skille ut de aller beste presentasjonene.

Erfarne jurymedlemmer

KRAFT Lillestrøm hadde samlet en svært kompetent jury til å bedømme fremleggelsen av forretningsideene. Juryen var sammensatt av ledelse- og strategikonsulent Meryn Zumbo Willets, YUDconsult-grunnlegger Hyacinth Walters-Olsen, Henning Mongstad, prosjektleder kultur i Lillestrøm kommune, teamleder bedriftsmarked Ola Brandser Nøss hos LillestrømBanken, forretningsutvikler farmasi og helse Ateh Atabong hos DSV og statsautorisert revisor Atle Borøchstein hos SLM Revisjon.

– Det er imponerende hva disse kandidatene har fått til i løpet av kort tid, sier Ola Brandser Nøss.

Atle Borøchstein hadde heller ikke ventet at de skulle prestere på et som høyt og innsiktsfullt nivå.

– Vi måtte brukte lang tid på å finne fram til de tre beste kandidatene – og til slutt en vinner, forteller han.

I tillegg til en gavesjekk vil de tre premierte kandidatene få gratis gründerplass hos Business Lillestrøm, i tre måneder.

– Trenger dette tilbudet

– Det er veldig viktig at Diversify fortsetter satsingen på utviklingen av mentorprogrammet, med sin spennende bruk av kommunikasjonsmidler, sier Henning Mongstad i Lillestrøm kommune

Prosjektleder Anne Gangnæs hos Kunnskapsbyen og Business Lillestrøm, håper dette ikke blir en engangsforeteelse.

– Vi har etablert et nært samarbeid med Diversify. De tilbyr et unikt opplæringsprogram som ikke dekkes av de ordinære, offentlige gründertjenestene. Gjennom Diversify kan Business Lillestrøm gi et tilbud som når ut til flere grupper enn de vi vanligvis samarbeider med, sier Gangnæs.