Back

Snarveien til Stockholm har fått hurtiglader

– Nå er også Aurskog-Høland med på ladekartet, sa ordfører Roger Evjen da han åpnet hurtigladertorget på Bjørkelangen. Det betyr at det blir mye lettere å krysse svenskegrensa med elbil.

Prosjektleder Snorre Sletvold (t.v.) i Fortum Charge & Drive ser også på muligheten for hurtigladere på Løken. Ordfører Roger Evjen er glad Aurskog-Høland endelig er kommet med på hurtigladerkartet.
Prosjektleder Snorre Sletvold (t.v.) i Fortum Charge & Drive ser også på muligheten for hurtigladere på Løken. Ordfører Roger Evjen er glad Aurskog-Høland endelig er kommet med på hurtigladerkartet.

– Med ladestasjonen på Bjørkelangen vil det være gode lademuligheter hele veien fra Oslo til Stockholm. Vi har stor gjennomgangstrafikk i kommunen. Mange har kjøpt elbil og for dem vil det være naturlig å stoppe her. I tillegg blir det også lettere å bruke elbiler som tjenestebiler i kommunen, påpekte ordføreren.
Med åpningen av Fortum Charge & Drive sin ladestasjon på Bjørkelangen har «snarveien til Sverige» fått en komplett kjede av hurtigladere langs hele strekningen på 521 kilometer fra Oslo til Stockholm. Veien om Bjørkelangen er 10 kilometer kortere enn å kjøre E18 om Askim.

Dro i gang spleiselag
Hurtigladestasjonen på Bjørkelangen er finansiert gjennom et spleiselag med Bjørkelangen Næringsforening, Høland og Setskog Elverk og Fortum, utløst av en bevilgning på 100.000 kroner fra kommunestyret.
– For oss var det helt naturlig å plukke opp denne utfordringen fra kommunestyret, sier prosjektleder Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive.
Ladestasjonen har to 50 kW hurtigladere med CHAdeMO- og CCS-kontakter. I tillegg er det to semihurtigladere på 22 kW med Type 2-kontakter.
Sletvold er overbevist om at Bjørkelangen vil bli et populært ladepunkt.
– Vi har fått en god del direktemeldinger fra kunder om denne ladestasjonen. Det lover godt.
Fortum har nå 350 hurtigladere i drift på 150 steder rundt om i Norge.

Løken neste

Ordfører Roger Evjen fikk æren av å åpne det nye hurtigladetorget ved Bjørkelangen Senter. I bakgrunnen sees daglig leder Geir Rismyhr i Høland og Setskog Elverk.
Ordfører Roger Evjen fikk æren av å åpne det nye hurtigladetorget ved Bjørkelangen Senter. I bakgrunnen sees daglig leder Geir Rismyhr i Høland og Setskog Elverk.

– Vi har fått en god del direktemeldinger fra kunder om denne ladestasjonen. Det lover godt, sa Sletvold, som takket både kommunen, næringsforeningen og elverket for hjelpen med å etablere ladestasjonen.
Han er overbevist om at Bjørkelangen vil bli populært ladepunkt. Sletvold kunne dessuten røpe at Fortum har ytterligere utbyggingsplaner i Aurskog-Høland.
– Nå ser vi på muligheten for å etablere hurtigladere på Løken, sa han.
Fortum nå har 350 hurtigladere i drift på 150 steder i Norge og Sverige.

Roser kommunen
– Her har Aurskog-Høland virkelig stått på for å gjøre det enklere å eie og bruke elbil i kommunen. Vi ser også hva man kan få til med en god norsk dugnad, der flere blir med på spleiselaget, påpeker Kunnskapsbyens Daniel Bügel, som er norsk prosjektleder i Green Drive Region.
Han viser også til at lokaliseringen på Bjørkelangen er også er ideell med hensyn til muligheter for grenseoverskridende transport mellom Norge og Sverige.
– Nå håper jeg flere i kommunen griper muligheten med å anskaffe seg elbil når de planlegger bilbytte eller innkjøp av ny. I dag finnes det både billige og dyre modeller på markedet som dekker de aller fleste behov, sier han.

Grenseoverskridende lading
Dette er den nye hurtigladeløypa fra Oslo til Stockholm:
Oslo-Lillestrøm 22 km
Lillestrøm-Bjørkelangen 36 km
Bjørkelangen-Arvika 83 km
Arvika-Karlstad 75 km
Karlstad-Kristinehamn 41 km
Kristinehamn-Karlskoga 27 km
Karlskoga-Örebro 45 km
Örebro-Arboga 42 km
Arboga-Västerås 53 km
Västerås-Enköping 34 km
Enköping-Kista 67 km
Kista-Stockholm 15 km